Ostravský festival v ulicích 2018

Ostravský festival v ulicích 2018 Zdroj: Festivalvulicich.cz

Okuste rytmy Indie, ukrajinský film i exotickou Gastrozónu. Ostravský Festival v ulicích letos míří o třídu výš

„Předskokan“ Colours of Ostrava − Festival v ulicích − se na přelomu června a července koná v moravskoslezské metropoli již tradičně. Devátý ročník však slibuje dosud nebývalou úroveň této doprovodné akce. Nejenže organizátoři letošní ročník pojali tematicky, a tak budete moci objevit Indii od hudby přes pokrmy až po tradiční tanec, ale vychutnáte si třeba i projekce filmů z mezinárodního studentského festivalu nebo hudebních klipů. Colours letos sází také na kvalitní gastronomické zážitky. Vstup je jako každý rok zdarma.

Letošní festival v ulicích se uskuteční na samém začátku prázdnin 28. a 29. června a centrum Ostravy zahalí do tónů a barev Indie. Tematický Festival v ulicích mohli návštěvníci okusit už před dvěma lety – tehdy do Ostravy zavítali představitelé katalánské kultury. Letos to však bude se vším všudy: indický hiphop, specifický bollywoodský tanec, indická gastronomie a vůbec poprvé v Evropě také bojoví akrobatičtí tanečníci Raibenshe.

Mimořádný hudební zážitek slibuje Ta Dhom Project – hiphopové uskupení z indického slumu. Šestice vytváří pozoruhodnou syntézu moderního rapu a hiphopu, nálady městského ghetta a rytmického jazyka Konnakol užívaného v tradiční karnátské hudbě. Nekonvenční kombinace hudebních nástrojů a chytlavá práce s rytmem vás zaručeně osloví. Dále vystoupí strhující San Salvador z francouzské Okcitánie, vokální uskupení, které se obrací ke středověké trubadúrské tradici. Stejně jako muzikanti vrcholného středověku, i San Salvador zpívají v okcitánštině.

Druhým zajímavým bodem indického programu je již zmíněný bojový tanec Raibenshe. Jedná se o ryze mužské tradiční umění, při němž tanečníci používají dlouhé bambusové tyče a jejich vystoupení doprovází hra na bubny. Původ má u stráží starověkého Bengálska a není překvapivé, že dnes je tento zvyk téměř mrtvý. Bojový tanec užívá prvky akrobacie, muži v průběhu vytvářejí ze svých těl různé pyramidy připomínající hinduistické sošky. Z opačného konce spektra si pak budete moci zatancovat specifický žánr bollywoodského tance (většina bollywoodských filmů je pro západního diváka muzikálem), který je naopak důkazem amerikanizace.

Festival v ulicích letos sází také na zážitek z jídla, obyčejné festivalové stánky vystřídá stylová Gastrozóna, kde bude vonět jak jinak než indická kuchyně. Pokud ale nejste jejími fanoušky, budete moci vyzkoušet také originální spojení burrita a sushi, mořské plody nebo rolovanou zmrzlinu připravovanou přímo před vašima očima. Pořadatelé slibují také portugalské vinné koktejly nebo karibské rumy.

Novinkou jsou i filmové projekce. Večer se budou na Černé louce promítat některé snímky z mezinárodního festivalu studentských filmů Opavský páv a po setmění pak hudební a poetické videoklipy. Kostelní náměstí zase pohltí Ukrajinský festival, jehož součástí bude také ukrajinský film Vzdálený štěkot psů v původním znění s anglickými titulky.

Kompletní program Festivalu v ulicích naleznete zde >>>