16. Lidice, 10. června 1942: Nacističtí vojáci u domů, které vypálili a pak zničili.

16. Lidice, 10. června 1942: Nacističtí vojáci u domů, které vypálili a pak zničili. Zdroj: ww2db.com

1. Lidice, 30. léta minulého století: Kostel svatého Martina, v letech 1729 až 1732 byl přestavěn do této podoby.
2. Lidice, 30. léta minulého století: Dolní dvůr rodinného Horákova statku. Písmeno X označuje vstup do sklepa, kde byli v noci z 9. na 10. června 1942 shromažďováni nacisty muži starší 15 let.
3. Lidice, 30. léta minulého století
4. Lidice, 30. léta minulého století: Brána do dvora Horákova statku, kde bylo 10. června 1942 nacisty zavražděno 173 lidických mužů.
5. Lidice, 30. léta minulého století: Hřbitov, v pozadí kostel svatého Martina.
30
Fotogalerie

Ojedinělá série fotografií Lidic: 30. léta, nacistický masakr a doba po tragédii

Masakr a vyhlazení Lidic v roce 1942 si připomínáme každý rok. Ovšem tato tragédie byla tak nezměrná, že není od věci podívat se i mimo obvyklé výročí na ucelenou sérii fotografií, které jednu z nejsmutnějších událostí našich novodobých dějin ukazují. Seřadili jsme 30 snímků z 30. let minulého století, z masakru a ničení vesnice, z krátké doby poté i ze současnosti. Událost je to stará a přesto u ní člověka pořád jímá hrůza. Ostatně, podívejte se. 

Rozhodnutí o krvavém konci středočeských Lidic padlo 9. června 1942 jako odplata za smrt zastupujícího říšského protektora Heydricha. Ještě tentýž den večer obklíčili německé jednotky vesnici a jejím obyvatelům bylo zakázáno obci opustit.

Ráno 10. června se na místo dostavil osobně státní tajemník Úřadu říšského protektora K. H. Frank. Pod jeho dohledem bylo hned na místě popraveno 173 lidických mužů. 184 lidických žen bylo odvezeno do koncentračního tábora Ravensbrück. Děti, oddělené od svých matek byly „určeny k poněmčení“. Jejich osudu se blíže věnujeme v tomto článku.

Zbytky obce byly vypáleny a srovnány se zemí. Na místě nemělo zůstat nic, co by vesnici připomínalo. Úředním rozhodnutím o byl „název bývalé obce Lidic v politickém okresu Kladno prohlášen za navždy zaniklý“. Po skončení 2. světové války vznikl na místě zničené obce památník připomínající její tragický konec.

Na sérii fotografií, která dokumentuje osud Lidic se podívejte do galerie: