Maličkosti, MFF KV 2019

Maličkosti, MFF KV 2019 Zdroj: KVIFF

Hlavní soutěž MFF KV 2019
Nevlastní sestra, MFF KV 2019
Ke hvězdám, MFF KV 2019
Budiž světlo, MFF KV 2019
Monzun, MFF KV 2019
11
Fotogalerie

Hlavní soutěž odhalena: Karlovarský festival uvede ve své stěžejní sekci 10 světových a 2 mezinárodní premiéry

Programové oddělení 54. ročníku MFF KV představilo přesně měsíc před začátkem festivalu (28. 6 – 6. 7. 2019) tucet filmů, které se letos utkají o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus. Zajímavostí letošní dvanáctky je její geografická pestrost, potvrzením kvality pak fakt, že se mnozí zahraniční tvůrci do Karlových Varů vracejí. Tuzemskou kinematografii bude zastupovat drama slovenského režiséra Marko Škopa Budiž světlo ve slovensko-české koprodukci.

Do Karlových Varů se sedm let po premiéře kultovního filmu ze současného Berlína Sakra, kluku!, který získal cenu EFA pro nejlepší evropský debut roku, vrací německý režisér Jan-Ole Gerster s psychologickou studií Lara s hereckou legendou Corinnou Harfouchovou v titulní roli.

Filmy z Číny, Británie, Filipín, Španělska i Spojených států   

K hlavním tahounům letošní soutěže pak patří netrpělivě očekávaný čínský opus Portrét mozaikou režiséra Zhaie Yixianga, mlžně hypnotický příběh o těhotné čtrnáctileté dívce. Produkčně jej zaštítila společnost, jež stojí za nedávným festivalovým megahitem Kaili Blues.

Po úspěšném debutu Chvění (Sundance 2014), který byl ve Varech uveden v roce 2014 v sekci Jiný pohled, si karlovarský festival pro premiéru svého snímku vybral výrazný britský tvůrce kambodžského původu Hong Khaou. Je to působivé subtilní drama o znovuobjevování vlastní identity Monzun v hlavní roli s Henrym Goldingem. Ztvárnil zde muže, který putuje z Londýna do svého rodného Vietnamu, aby tam rozptýlil popel rodičů.   

Ani filipínská autorka Dwein Baltazarová nebude na karlovarském festivalu poprvé; představí tajemstvím prostoupené, jemné drama Óda na nicotu.

Jeden z nejvýznamnějších španělských tvůrců své generace Jonás Trueba spojuje lehkost a šarm s intenzivními existenciálními pocity v konverzačním kusu Srpnová madona.

Do šedesátých let minulého století zasazený žánr iniciačního filmu v charismatickém černobílém hávu bude reprezentovat americké drama Ke hvězdám Marthy Stephensové s Karou Haywardovou (MFF KV navštívila jako třináctiletá v roce 2012 se snímkem Wese Andersona Moonrise Kingdom) v hlavní roli.

Trio novinek z východní a jihovýchodní Evropy

Východní část starého kontinentu vysílá do klání o festivalové ceny trio novinek uznávaných tvůrců. Soucit a humor, upomínající na klíčové snímky československé nové vlny, prostupují Nevlastní sestru slovinského režiséra a scenáristy Damjana Kozoleho, který získal cenu za režii na MFF KV 2016 za Noční život. Rodinným dramatem Otec navazuje proslulá bulharská režisérská dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov na ceněná dramata Lekce a Sláva.

Tuzemskou kinematografii pak bude zastupovat režisér Marko Škop, mimochodem vítěz Divácké ceny Práva na MFF KV v roce 2006 za dokument Iné svety. Jeho drama Budiž světlo se odehrává ve slovenské vesničce, kam se čtyřicátník Milan, pracující v Německu, vrací na Vánoce za svou rodinou. Poklidnou sváteční atmosféru ale naruší podezření, že Martinův syn - coby člen polovojenské mládežnické skupiny – je zapleten do šokující události, jež otřásla místní komunitou. Čeká nás působivé drama o síle a křehkosti rodinných pout i o individuální zodpovědnosti ve světě, kde xenofobie vítězí nad soucitem s bližním.

Návrat Turecka, celovečerní debuty z Belgie a Chile   

Kuriózní cestu k pochopení hlubší pravdy o sobě samotném lemovanou pichlavou ironií i něhou nabídne belgický debutant Tim Mielants ve snímku Patrick. Z Chile do Karlových Varů doputuje druhá celovečerní prvotina v hlavní soutěži, psychologická road movie Felipe Ríose Muž budoucnosti. Do soutěžní sekce se po třech letech vrací také Turek Kıvanç Sezer (ve Varech byl již v roce 2016 se svým sebejistým debutem Otcova křídla) s absurdně humorným pamfletem na téma životní krize Maličkosti.

Česká stopa: Soutěž Na východ od Západu představí debut absolventa FAMU

Absolvent FAMU Michal Hogenauer představí v druhé nejdůležitější soutěži MFF KV, nazvané Na východ od Západu, svůj debut. Jedná se o drama Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli au pair, vystavené manipulaci v rodině, kde pracuje. Herečka je také letošní vítězkou Českého lva za nejlepší vedlejší ženský herecký výkon za roli ve filmu Všechno bude, který získal na MFF KV loňskou cenu za režii.

Zahajovacím snímkem soutěže, která MFF KV jednoznačně profiluje a svou výjimečností odlišuje od jiných festivalů, bude Agův dům, celovečerní debut kosovské režisérky Lendity Zeqiraj, která s nebývalou autenticitou stvořila živelný svět energických ženských hrdinek.

V soutěži, charakteristické letos žánrovou pestrostí i zastoupením formálně výrazných snímků, se dále představí například tragikomická road movie ukrajinského režiséra Antonia Lukiče Mé tiché myšlenky, slovenský hybridní film Hluché dni, v němž Pavol Pekarčík citlivě splétá čtyři drobné příběhy, zrcadlící vnitřní život neslyšících romských dětí, Mamonga, konceptuální triptych srbského režiséra Stefana Maleševiće, nebo turecká psychologická studie Serhata Karaaslana Cenzor.