Robin Wrightová ve Forrestu Gumpovi, Domku z karet a Wonder Woman

Robin Wrightová ve Forrestu Gumpovi, Domku z karet a Wonder Woman Zdroj: Paramount Pictures / Netflix - Patrick Harbron / Warner Bros.

Robin Wrightová ve filmu Princezna nevěsta
Robin Wright
Robin Wright jako Jenny ve Forrestu Gumpovi
Robin Wright
Robin Wrightová ve filmu Futurologický kongres
22
Fotogalerie

Vary hlásí další hvězdu: Herečku Robin Wrightovou znáte z Forresta Gumpa, Domu z karet i z Wonder Woman

Americká tvůrkyně Robin Wrightová je oceňovaná herečka a filantropka, která zanechává nesmazatelnou stopu v Hollywoodu i jako režisérka. Na závěrečném ceremoniálu letošního 57. ročníku převezme Cenu prezidenta MFF KV. Na její počest festival promítne její oblíbený film, kultovní klasiku Princezna nevěsta (1987) režiséra Roba Reinera.

Proslavila se už nezapomenutelnou rolí Jenny v oscarovém opusu Roberta Zemeckise Forrest Gump (1994), hrála také v oceňovaném snímku Davida Finchera Muži, kteří nenávidí ženy (2011) a filmech mnoha dalších významných filmařů, za všechny Barryho Levinsona, Roberta Redforda nebo Denise Villeneuva. Velkou roli měla také v nejvýdělečnějším „superhrdinském“ filmu všech dob, ve Wonder Woman (2017) režisérky Patty Jenkinsové. 

V roce 2021 režírovala svůj první celovečerní titul Země (Land) a zároveň v něm vytvořila hlavní úlohu. Krátce po jeho uvedení režírovala několik epizod oceňovaných dramatických seriálů Ozark a Jen mi dál lži, jako režisérka je podepsána také pod několika epizodami populárního seriálu společnosti Netflix Dům z karet.

Zásadním v seriálu Dům z karet byl ale především její herecký výkon. Získala za něj mnoho ocenění, včetně tří nominací na Zlatý glóbus, který si odnesla v roce 2014. Za stejnou roli si vysloužila také pět cen od herecké asociace Screen Actors Guild (za vynikající ženský herecký výkon v dramatickém seriálu), na další dvě ceny byla nominována společně se svými kolegy. Pětkrát po sobě navíc získala nominaci na cenu Emmy v kategorii hlavní herečka v dramatickém seriálu, a to za každou sezónu tohoto seriálu. 

Ve filmu má výrazné úlohy i v posledním období. V roce 2017 si zahrála poručici Joshi ve filmu Blade Runner 2049 (r. Denis Villeneuve). Generálku kmene Amazonek Antiope ztvárnila v dobrodružné Lize spravedlnosti (r. Zack Snyder) a také ve Wonder Woman (r. Patty Jenkinsová). Tento film se dokonce stal nejvýdělečnějším „superhrdinským“ filmem všech dob. Následující rok si roli Antiope zopakovala ve filmu Wonder Woman 1984

Letos na podzim ji uvidíme v hlavní roli fantasy filmu Damsel, kde si zahraje po boku Millie Bobby Brownové (Stranger Things) a příští rok také ve filmu Here režiséra Roberta Zemeckise, kde bude jejím hereckým partnerem Tom Hanks. 

Jenny ve Forrestu Gumpovi 

První dvě nominace na Zlatý glóbus a cenu Screen Actors Guild za nejlepší herečku ve vedlejší roli získala už v roce 1995 za roli Jenny v oscarovém filmu Forrest Gump, který režíroval právě Robert Zemeckis. 

Druhá nominace na cenu Screen Actors Guild za nejlepší herečku v hlavní roli přišla už o dva roky později za roli ve filmu Nicka Cassavetese Je tak úžasná (1997) a třetí nominaci, tentokrát za nejlepší herečku v televizním filmu, si vysloužila za film Freda Schepisiho Zánik Empire Falls (2005).  

Mezi další úspěšné filmové počiny Robin Wrightové patří snímky Everest (2015, r. Baltasar Kormákur), Nejhledanější muž (2014, r. Anton Corbijn), kde hrála po boku předčasně zesnulého Phillipa Seymoura Hoffmana; Futurologický kongres (2013, r. Ari Folman), ceněný film Davida Finchera Muži, kteří nenávidí ženy (2011) a Moneyball (2011) Bennetta Millera s Bradem Pittem a Jonahem Hillem v hlavních rolích.

Robin Wrightová hrála i ve filmu Barryho Levinsona Co se vlastně stalo (2008), na filmu Deborah Kampmeierové Hounddog (2007) se kromě hraní podílela i jako výkonná producentka. Objevila se ve snímku Roberta Redforda Konspirátor (2010), v roce 2009 si zahrála v komedii Soukromé životy Pippy Lee Rebeccy Millerové a ve stejném roce ji diváci mohli vidět i ve vánoční klasice Vánoční koleda, kterou režíroval Robert Zemeckis nebo v thrilleru Kevina Macdonalda Na odstřel; její filmografie je však ještě mnohem delší a pestřejší. 

Mír v Kongu

Robin Wrightová byla v průběhu let za své výkony mnohokrát oceněna. Na 35. ročníku Amerického filmového festivalu v Deauville získala cenu za celoživotní přínos filmu.  

Rodačka z texaského Dallasu se také angažuje v charitě, mimo jiné působila i jako mluvčí neziskové organizace Enough Project usilující o nastolení míru v Kongu. Na základě této zkušenosti založila nadaci Pour Les Femmes Foundation, která je zaměřená na ženy v rozvojových zemích, na vytváření podmínek pro jejich důstojnou práci a na dosahování rovnoprávnosti žen a mužů, a to zejména v oblastech, kde probíhají válečné konflikty.