Maxim Velčovský ve svém ateliéru při tvorbě instalace „Tady se to může stát“

Maxim Velčovský ve svém ateliéru při tvorbě instalace „Tady se to může stát“ Zdroj: Archiv

Instalace Maxima Velčovského u laboratoře Svět bez kouře v Karlových Varech.
Instalace Maxima Velčovského u laboratoře Svět bez kouře v Karlových Varech.
Maxim Velčovský ve svém ateliéru při tvorbě instalace „Tady se to může stát“
Instalace Maxima Velčovského u laboratoře Svět bez kouře v Karlových Varech.
4
Fotogalerie

Designér Maxim Velčovský vyzval ve Varech pomocí instalace „Tady se to může stát“ lidi ke změně

Filmový festival v Karlových Varech má i mnoho doprovodných akcí, na kterých se objevují i jiní umělci než filmaři a herci. Ve Dvořákových sadech nedaleko hotelu Thermal představuje svoji novou instalaci „Tady se to může stát“ přední český designér Maxim Velčovský.

Maxim Velčovský vytvořil ve Varech trojrozměrný abstraktní nápis pro iniciativu Svět bez kouře. Má představovat moment, kdy se člověk rozhodne ve svém životě udělat zásadní změnu. Instalace podle autora ale nic nepřikazuje, jen oznamuje něco, co se může stát brzy a třeba právě tady. Tedy v Karlových Varech. Konkrétně je to apel, který vyzývá kuřáky k tomu, aby odložili cigarety jednou pro vždy nebo alespoň udělali změnu.

„Když jsem byl osloven ohledně spolupráce na projektu Svět bez kouře společnosti Philip Morris, byl jsem hodně překvapený. Sám jsem nekuřák a před lety jsem dokonce podepisoval petice proti kouření v restauracích. Zaujala mě ale vize budoucnosti bez kouře, která má za cíl, aby jednoho dne cigarety a spolu s nimi cigaretový kouř zmizely ze světa. A ti, kteří by jinak s kouřením nepřestali, vymění cigarety za bezdýmné alternativy. Právě proto jsem se rozhodl, že se k projektu připojím a pokusím se tuto vizi ztvárnit po svém,“ vysvětluje Velčovský.

„Chci kuřáky vyprovokovat a nabídnout jim svůj pohled, že změna je možná a není na ni třeba čekat, může se stát právě tady a teď. Když jsem se ponořil do tématu, vzpomněl jsem si na paralelu s vývojem automobilů. Nejdříve bylo auto symbolem svobody, tak jako cigarety. Každý toužil mít vlastní auto, ale potom, co si lidé začali uvědomovat jeho dopady na životní prostředí, což trvalo velmi dlouho, se smýšlení společnosti začalo měnit. I k užívání tabáku už spalování díky vědě a moderním technologiím není potřeba,“ dodává Velčovský.

Maxim Velčovský patří již dvacet let ke špičce českého designu. Nastoupil na Uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a poté vystudoval na UMRPUM v Ateliéru keramiky a porcelánu, kde působil deset let jako vedoucí a pedagog. K jeho známým dílům patří například porcelánové holinky nebo misky ve tvaru České republiky. Jeho díla jsou ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, ale také v předních světových muzeí včetně Victoria & Albert v Londýně, v Nové Pinakotéce v Mnichově, v muzeu designu a užitého umění Mudac v Lausanne, nebo v Centre Pompidou v Paříži.

Svět bez kouře je pak iniciativa společnosti Philip Morris zaměřená na osvětu o škodlivosti kouření. Jejím cílem je přiblížit dospělým kuřákům a jejich blízkým výzkum a vědu stojící za moderními bezdýmnými nikotinovými alternativami. Ty tabák nebo tekutou náplň pouze nahřívají, takže nevzniká kouř, dehet ani popel a představují podle dostupných studií méně škodlivou alternativu. Součástí této iniciativy je také putovní laboratoř, využívající nejmodernější technologie a originální prvky vytvořené na míru, díky jimž demonstruje návštěvníkům škodlivost cigaretového kouře a zároveň přináší informace o alternativách. V Česku vyvinutá laboratoř využívá technologie, jako jsou digitální rentgeny a holografické boxy. K vyzkoušení jsou zde také 3D brýle s interaktivním kvízem nebo přístroj na měření oxidu uhelnatého v dechu.

Laboratoř spolu s instalací Maxima Velčovského najdete v Karlových Varech ve Dvořákových sadech nejenom po celou dobu konání filmového festivalu, ale až do 21.srpna.