Mig 21

Mig 21 Zdroj: CNC_David Kundrát

Festival v Karlových Varech
Festival v Karlových Varech
Festival v Karlových Varech
Liev Schreiber
2004 - Liev Schreiber s Elijahem Woodem alias Frodem Pytlíkem z Pána prstenů ve Varech.
8
Fotogalerie

Vary, den první: Hity z Cannes a koncert Mig 21 otevírají první postpandemický ročník!

Dnes v pátek 1. července začíná 56. ročník MFF Karlovy Vary a Reflex vám bude každé ráno přinášet výběr toho, o čem se na terasách Thermalu nejvíc mluví, co v kinech rozhodně neminout a u čeho si dát mezi filmy pauzu. JE TADY DEN 1 plný energie, s níž je ale třeba během devíti dnů přehlídky šetřit. Co nás čeká?

Nejhezčí normální člověk na plátně

Snímek All inclusive nebyl v Cannes v hlavní soutěži, přesto se o něm mluvilo jako o jednom z vrcholů ročníku. Ve Varech teď máte šanci vidět křehké drama (10:30, Kongresový sál) o mladém otci a jeho dceři, kteří tráví čas v tureckém resortu, přičemž ve vzduchu visí tajemství. Otce hraje krásný Paul Mescal, vycházející hvězda současného filmu, již znáte ze seriálu Normální lidi, nečekaném pandemickém hitu podle knihy Sally Rooney.

Napětí kvůli filmu s ruskými penězi

Festival má za sebou první lehčí kontroverzi kvůli ruskému koprodukčnímu snímku Kapitán Volkonogov uprchl (13:00, Kongresový sál). Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis i několik ukrajinských filmařů v otevřeném dopise požadovali, aby festival přehodnotil zařazení filmu do programu, organizátoři ale kontrovali tím, že snímek je kritikou ruského režimu. Příběh straníka, který si uvědomí zrůdnost stalinistického systému, má z loňského benátského festivalu pouze pozitivní recenze.

Osel, který pozoruje lidské pinožení

Na festivalu se sice promítá nový film Davida Cronenberga Zločiny budoucnosti, o němž si všude přečtete, že chce diváky šokovat (a u přání to také pouze skončí), radikální tvůrčí volbu však přináší i nový film Íá (22:00, Karlovarské městské divadlo) režiséra Jerzyho Skolimowskiho, jehož hrdinou je osel. Toho kvůli změně legislativy vyženou z cirkusu, stane se maskotem fotbalového týmu, ale také obětí brutality. Nevinnější film letos festival v nabídce nemá.

Červený koberec i šestá kolonáda

Večerní slavnostní zahájení festivalu s ohňostrojem a příjezdy hvězd na červený koberec bude patřit italské vztahové komedii Superhrdinové, již už viděl Vojtěch Rynda a doporučuje ji. I bez pozvánky se ale dostanete třeba na „šestou kolonádu“, tedy nový KVIFF TV Park, který vyrostl vedle Thermalu a budou se v něm konat nejen setkání s filmaři, ale i koncerty a další akce.

Video placeholde
Superhrdinové - trailer • Medusa Film Official

Mig 21 se spojili s Národním divadlem

Ve 22:45 pak před Thermalem vypukne tradiční zahajovací koncert. Mig 21 vystoupí spolu s šedesátičlenným orchestrem Národního divadla a dvacetičlenným sborem Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. A s frontmanem kapely si zatančí i členky baletu naší první scény; uvidíte na webu Reflexu.