Video placeholde

Vary zahájí italští Superhrdinové – film o lidech, mezi které možná také patříte

Letošní ročník festivalu v Karlových Varech otevře novinka italského scenáristy a režiséra Paola Genoveseho, autora celosvětového hitu Naprostí cizinci. „Nadlidská“ schopnost hlavních postav jeho romantického snímku Superhrdinové spočívá v tom, že dokáží žít spolu v partnerském vztahu. Třeba deset let.

Kreslířka komiksů Anna prý delší partnerský vztah ještě nikdy neměla. Teoretický fyzik Marco žije se studentkou medicíny Pilar právě tak dlouho, že se spolu chystají sestěhovat dohromady. Anna a Marco se setkají v průjezdu jednoho deštivého večera. Přestože prší, přeskočí mezi nimi celý roj jisker. Je to náhoda, nebo osud? Těžko říct; ale jestli spolu vydrží déle než deset let, bude za tím zejména tvrdá každodenní práce spočívající ve vzájemné toleranci, schopnosti dělat kompromisy a síle čelit nečekaným událostem.

Paolo Genovese se proslavil konverzačkou Naprostí cizinci (2016), která se zapsala do Guinessovy knihy rekordů jako nejpředělávanější film na světě: dočkala se remaků od Islandu po Vietnam, česko-slovenský se jmenoval Známí neznámí (2021). Zatímco v tomto snímku Genovese držel jednotu místa, času a děje (skupina přátel se sejde na večeři a řeší veškerou mobilní komunikaci před ostatními), v Superhrdinech dodržuje jednotu vztahu. Anna a Marco postupně proplouvají nejrůznějšími osobními, vztahovými, profesními a jinými peripetiemi, zažívají chvíle společného štěstí i pochyb, zda spolu pokračovat dál, a podobně jako jejich kolegové z jiných Genoveseho filmů se také často scházejí s přáteli, aby s nimi nad jídlem probrali „život a tak vůbec“.

Superhrdinové jsou v tomto filmu nejen ti, kdo spolu vydrží budovat dlouhodobý vztah, ale také postavy Annina komiksu. Anna ho postupně kreslí na krabice od cereálií, do novin, později jí vycházejí samostatné knihy... Podle toho, na čem zrovna pracuje, můžeme odhadovat, v jaké fázi děje se nachází. Podobně to je s Marcem, který je někdy hladce oholen, jindy zarostlý a chvíli dokonce s knírem. Superhrdinové jsou totiž vyprávění napřeskáču, a navíc velmi svižně, takže je kvůli orientaci potřeba bedlivě sledovat i další detaily, jako jaký druh mobilů postavy používají nebo čím fotografují.

Vtipný a i přes svůj nadnesený název realistický film je pro zahájení festivalu ideální volbou: musí se při něm dávat pozor tak akorát, a když skončí, je přinejmenším na celý večer o čem mluvit.