Tereza Ramba promluvila ve Varech o novém filmu otce a syna Svěrákových Betlémské světlo, ve kterém hraje hlavní roli

Tereza Ramba promluvila ve Varech o novém filmu otce a syna Svěrákových Betlémské světlo, ve kterém hraje hlavní roli Zdroj: Zbyněk Pecák

Tereza Ramba ve Varech
Tereza Ramba s maminkou v Karlových Varech.
Tereza Ramba s maminkou v Karlových Varech: foto před.
Tereza Ramba
Tereza Ramba
6
Fotogalerie

Důležitý je spirit, ale i kozy, říká o novém filmu Jana Svěráka herečka Tereza Ramba

„Přirovnala bych to k pocitu slasti,“ popsala herečka Tereza Ramba svou reakci při čtení scénáře nového filmu otce a syna Svěráků Betlémské světlo. Režisér a scenárista Jan Svěrák jí přitom původně text ani nechtěl poslat. Snímek byl představen v rámci karlovarského festivalu.

Autorský tým Svěráků zdraví diváky prvních záběrů ze snímku Betlémského světla z „polní střižny“ na chalupě. Ukázka obsahuje například scénu, v níž otec (Zdeněk Svěrák) a dospělý syn (Vojtěch Kotek) nakupují v lékárně zasazené na pražskou Letnou. Otec vede před půvabnou magistrou (Tereza Ramba) řeči o dobývání žen, ale odtažitá lékárnice má dojem, že se mluví o obtížném „dobývání“ léků ze staniolových platíček. Slizce lascivní dvojsmysl přesně zapadá do typického humoru Zdeňka Svěráka.

Svěrák starší v Betlémském světle hraje starého spisovatele Karla Šejnohu, který právě píše další román. Jeho postavy mu ale začínají žít v hlavě vlastním životem. Scénář napsal Jan Svěrák podle tří otcových povídek. V další promítnuté scéně Šejnoha fantazíruje o tom, jak jeho syn osahává zmíněnou lékárnici a pokouší se jí svléknout. Ve filmové „skutečnosti“ je však Šejnoha junior stydlivý a krásnou magistru si získá až když náležitě „zdrsní“.

„Honza mi volal a říkal, že mi ten scénář ani nepošle, protože ta role lékárnice je až moc nahatá,“ vzpomínala na prezentaci pro novináře rozesmátá Ramba. „Odpověděla jsem mu, že spirit je snad důležitější než kozy. A Honza na to, že film někdy potřebuje spirit i kozy.“ Ramba o roli nicméně stála už z toho důvodu, že si prý vždycky přála stanout před kamerou po boku Zdeňka Svěráka – a v minulé spolupráci s Janem Svěrákem, snímku Po strništi bos, se jí to nepodařilo. „Zahrát si se Zdeňkem Svěrákem je pro mě velká věc. Vůbec to pro mě není práce, ale odměna za těch patnáct let,“ ohlédla se herečka za svou filmovou kariérou, která začala v roce 2006 snímky Rafťáci a Ro(c)k podvraťáků.

Právě už v nich hrála se zmíněným Vojtěchem Kotkem, stejně jako v nedávné pohádce O vánoční hvězdě nebo předloňském hitu Vlastníci. Šejnohovu manželku Helenu pak v Betlémském světle ztvárňuje Daniela Kolářová, která ženu postavy Zdeňka Svěráka hrála ve Vratných lahvích.

Premiéra Betlémského světla je zatím stanovená na polovinu dubna 2022.

Karlovarská znělka se Zdeňkem Svěrákem