Pan učitel Bachmann a jeho třída: Takového učitele bychom všichni chtěli mít

V hesenském průmyslovém městě Stadtallendorf žije spousta cizinců. Právě děti přistěhovalců různých národností, od Ruska a Bulharska přes nevyhnutelné Turecko a Maroko až po Itálii a Rumunsko, má v 6. B Dieter Bachmann, učitel, jakého bychom si asi všichni přáli mít.

V observačním dokumentu ze školní třídy, který se německá režisérka Maria Spethová (Do dalšího dne, Madony, 9 životů) rozhodla prezentovat v omračující délce tří hodin a sedmatřiceti minut, pan Bach­mann učí – a spolu se svými žáky nastiňuje, jak náročné je soužití teenagerů pocházejících z různých kultur a s rozličnými jazykovými kompetencemi, jejichž rodiny to ani v národnostně pestrém Německu nemají jednoduché.

Pan Bachmann je postarší charismatický chlapík s věčnou čepičkou na hlavě a s otevřenou náručí; jeho verbální ekvilibristika, hudební talent, a především zjevný zájem o malé svěřence diváka strhnou. A ty jeho svérázné metody! Během stylistického cvičení klidně utrousí lehce erotický šoufek, přístupný ovšem jen těm studentům, kteří umějí německy. Taková motivace pro výuku cizího jazyka! Žádná frontální výuka, děti si téměř nic nezapisují, ve třídě nezvoní, výukové předměty ani hodiny zjevně nejsou striktně oddělené, učitel se žáky jedná jako rovný s rovným – a přesto (nebo možná právě proto) to funguje. Pětašedesátiletý pán, jenž by byl v českých podmínkách už nejspíš v důchodu, rozdává lásku a energii a spíš než schopnost spočítat rovnici o dvou neznámých ho zajímá dětská imaginace. Svým studentům je více laskavým průvodcem než přísným učitelem – ale není to tak, že by nedokázal vyhodit kluka na chodbu, když ruší, nebo přimět třídu plnou věřících k diskusi, když se probírá homosexuální vztah.

Děti jako by si přítomnost kamer vůbec neuvědomovaly, a to ani při příležitostech, kdy si vyznávají lásku, brečí nebo jsou natáčeny v menší skupině – třeba když Bulharka Stefi absolvuje spolu s tatínkem Bachmannovy konzultační hodiny a překládá otci do němčiny rozhovor o své budoucnosti; na učitelův pokyn také zpívá, aby tátovi předvedla, že to s přáním stát se zpěvačkou myslí vážně.

Pan učitel Bachmann a jeho třída je dokument tak autentický, chytře natočený a plný naděje, že za něj Maria Spethová získala na letošním Berlinale vedle Stříbrného medvěda a Ceny poroty i ocenění festivalového publika.

Pan učitel Bachmann a jeho třída
Režie: Maria Spethová
Německo, 2021