Jabka

Jabka Zdroj: KVIFF

Jabka: Svět zasáhla pandemie, jejímž průvodním jevem je totální ztráta paměti

Představte si, že jedete večer domů z práce autobusem, usnete a na konečné vás musí vzbudit řidič. Jenže si po probuzení nejenže nepamatujete, kam a proč jedete, ale ani kým jste či jak se jmenujete.

Přesně tohle zažije na začátku řeckého snímku Jabka muž Aris. Svět totiž zasáhla pandemie, při níž může každého v jakýkoliv moment ohrozit totální amnézie. Lidé s vygumovanou osobností jsou pak umístěni do nemocnice, kde se čeká, zda si je někdo vyzvedne a identifikuje je. Jenže pro Arida nikdo nepřichází.

Debutující režisér Christos Nikou nejde cestou dystopického thrilleru ani nevysvětluje detaily pandemického světa. Kráčí po paměťových stopách melancholických hlavolamů tvůrců, jako jsou Charlie Kaufman či Spike Jonze. Aris, který byl apatický už před ztrátou vzpomínek, se totiž dostane do speciálního programu, díky němuž má získat nové já. Domů mu tak vždycky přijde balíček s úkolem, který má vymodelovat zbrusu nové vzpomínky. Začíná se jednoduše, například jízdou na kole, a pokračuje se třeba kostýmovou party nebo sexem na jednu noc. Aris potkává podobně „postiženou“ ženu Annu, s níž zažije jeden z nejpůvabnějších momentů celého snímku, když mu dojatá a fascinovaná vypráví děj Titaniku Jamese Camerona. Nebylo by vlastně skvělé, kdybychom také mohli zapomenout iniciační filmové milníky a prožít je tak silně, jako by to bylo poprvé?

Sedmatřicetiletý Nikou dříve spolupracoval se známým řeckým režisérem Yorgosem Lant­himosem, který se po filmech jako Humr či Zabití posvátného jelena dostal do Hollywoodu, přesto díky snímkům jako Špičák či Alpy zůstává asi nejznámějším zástupcem takzvané divné řecké vlny. Ta svoje hrdiny uzamyká do zvláštních světů se specifickými pravidly, jež prořízne leda tak symbolika či suchý humor.

I Jabka jsou prchavě hravá a Nikou jim místy umí dát nečekanou, srdcervoucí hloubku: to když naznačuje, že tíha některých vzpomínek může být až nesnesitelná.

Řecký snímek měl premiéru loni v Benátkách, po nich si dal klasické úspěšné festivalové kolečko. To vedlo k tomu, že Jabka Řecko vyslalo na Oscary. Nikou si může gratulovat. Nasmlouvaný už má totiž druhý, anglicky mluvený film, v němž si hlavní roli ženy, která řeší, zda je její vztah skutečný, zahraje hollywoodská hvězda Carey Mulliganová. I z takhle krátké anotace je jasné, že Nikouův druhý snímek bude duchovním souputníkem Jablek.

Jabka
Režie: Christos Nikou
Řecko / Polsko / Slovinsko, 2020