Mgr. Jolana Kolaříková, ředitelka Úseku marketingu a PR ČPP

Mgr. Jolana Kolaříková, ředitelka Úseku marketingu a PR ČPP Zdroj: ČPP

Kam vyrazit do přírody? Inspiraci přinášejí turistické pochody Česky pěšky

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) zahájila třetí ročník projektu Česky pěšky, který motivuje širokou veřejnost k pohybu a zdravému životnímu stylu. Ve spolupráci s klubem českých turistů připravila čpp celkem dvanáct pochodů, z nichž si vyberou rodiče s dětmi, vozíčkáři i zkušení turisté, kteří se nebojí ani tras dlouhých padesát kilometrů. Ředitelka Úseku marketingu a PR v ČPP Jolana Kolaříková představuje projekt česky pěšky.

Česká podnikatelská pojišťovna dala zelenou dalšímu ročníku projektu Česky pěšky. Jak vlastně tento projekt vznikl?

V naší pojišťovně máme silného týmového a sportovního ducha, takže když jsme přemýšleli nad tím, jaký projekt pro veřejnost podpořit, logicky nás napadla aktivita spojená s pohybem. Spojili jsme se proto s Klubem českých turistů, který pečuje o 43 tisíc kilometrů značených pěších a lyžařských turistických tras po celé České republice. Tak v roce 2021 vznikl projekt a prevenční program Česky pěšky, jehož cílem je podpora zdraví a kondice. Předchozí dva ročníky byly velmi úspěšné, loni s námi šlo na pochod přes 45 tisíc výletníků. To znamená 45 tisíc lidí, kteří se rozhodli udělat něco pro své zdraví, strávit čas na čerstvém vzduchu a podívat se na krásná místa naší země. To je přesně naším cílem – motivovat a inspirovat veřejnost k větší péči o své zdraví a prevenci. Doufáme, že letos s námi vyrazí ještě více turistů.

Na jaké trasy se mohou těšit?

Mezi pochody si vybere opravdu každý. Máme trasy pro vytrvalé sportovce, jež může oslovit například dlouhý a známý pochod Praha – Prčice či oblíbená Plánská nebo Třemošenská 50. Vyberou si však i rodiče s kočárky, kteří vyrazí spíše na kratší výlety po dobře dostupných trasách typu Pohádkový les v Krásné Lípě či Po stopách kocoura Mikeše v Mnichovicích. V letošním roce jsme se rozhodli spojit s Centrem Paraple, jež od roku 1994 pomáhá lidem na vozíku po poškození míchy a jejich rodinám zvládnout těžkou životní situaci. Viděli jsme na vlastní oči, kolik energie a zápalu do své práce dávají, jejich nasazení je pro nás motivací. Kromě peněžní pomoci společně s Centrem Paraple a Klubem českých turistů plánujeme v rámci našeho projektu trasy, které jsou vhodné také pro handicapované turisty. Pro vozíčkáře je vhodný mimo jiné pochod na trase Praha – Prčice, který se koná 20. května.

Jak akci propagujete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce turistů?

Jednak máme profily na sociálních sítích a jednak nám v propagaci pomáhají naši ambasadoři. Letos jsme pro turistiku nadchli zpěváka a frontmana skupiny Chinaski Michala Malátného a herečku Jitku Čvančarovou. Oba ambasadoři se velmi ztotožnili s naší myšlenkou, navíc je oslovila charitativní stránka akce. Centrum Paraple od ČPP získá šek na 150 000 Kč a k němu za každého turistu registrovaného na stánku ČPP během letošního ročníku dalších 10 Kč. ČPP v rámci projektu Česky pěšky spolupracuje i s dalšími organizacemi, například ekologické sdružení Sázíme Česko podpoříme tak, že zaplatíme výsadbu 1 500 stromů. V cíli dáme prostor také dalším organizacím, které zajistí vzdělávací program. Na turisty budou čekat stánky organizace LOONO nebo Nadačního fondu Kryštůfek, díky kterému se výletníci podívají do sanitního vozu. Účastníci se mohou těšit také na program s Českým červeným křížem.

A co program pro děti?

Na konci každé trasy bude ve stánku označeném nápisem Česky pěšky připraven vzdělávací a zábavný program pro celou rodinu. Děti se mohou těšit na soutěže o věcné ceny, hry s Patem a Matem, na fotokoutek nebo Fruit Bike, speciálně upravené kolo na výrobu ovocných nápojů. Pro dospělé máme také připravenou soutěž. Hlavní cenou pro turistu, který se zúčastní největšího množství pochodů, je wellness víkend pro dvě osoby. Celý projekt podporuje aktivní trávení času rodičů s dětmi, a proto jsme kromě ambasadorů oslovili také dva influencery, kteří se svými dětmi vyrazí na pochody. Na některých pochodech tak potkáte třeba moderátorku Lucii Křížkovou nebo influencera Daniela Procházku, známého jako The Fotr.

Kde se lidé o projektu a plánovaných pochodech dozvědí více?

Mohou navštívit webové stránky www.ceskypesky.cz, kde najdou mapu a termíny všech pochodů. Vyberou si ten, který je zaujme, zvolí si délku trasy a vyrazí pěšky, s kočárkem nebo na kole. Zájemci mohou sledovat náš Facebook nebo Instagram Česky pěšky, kde jsou nejnovější informace. Na všechny turisty se velmi těšíme a věříme, že je procházka na čerstvém vzduchu nabije energií.