Problémy signalizoval už "ohebný" přístroj

Problémy signalizoval už "ohebný" přístroj Zdroj: Facebook

Ohni to jako David
Apple byl kdysi revoluční firmou i díky iPodu
Před rokem Apple ukázal nový iPhone a překvapivě také chytré hodinky
Ty se však zatím nechytly na trhu nijak skvěle
Šéf Applu Tim Cook má problémy
6
Fotogalerie

Jednou to přijít muselo: Apple očekává první pokles příjmů za 13 let

Pokud máte nový iPhone 6, nebo 6 plus, zřejmě si hned tak další pořizovat nebudete. A v tom to je. Apple, dlouhá léta lídr v elektronické inovaci, zpomaluje a na vině je jeho příliš velká závislost na iPhonu. Firma očekává v tomto čtvrtletí první pokles příjmů za posledních 13 let. Prodej iPhonů by mohl klesnout vůbec poprvé.

Nejhodnotnější společnost na světě podle tržní kapitalizace očekává, že příjmy v tomto čtvrtletí do konce března klesnou na zhruba 50 až 53 miliard dolarů. Loni ve stejném čtvrtletí činily 58 miliard dolarů.

Šéf Tim Cook uvedl, že v tomto čtvrtletí asi klesne i prodej telefonů iPhone. Situace, ve které se firma nyní nachází, se oproti stejnému období před rokem "dramaticky" změnila. Podmínky jsou podle Cooka "extrémní", ať už to jsou výrazné kurzové změny, zpomalující hospodářský růst, či klesající ceny komodit.

Prognózy podle agentury Reuters naznačují, že Apple by v tomto kvartálu mohl prodat 50 až 52 milionů iPhonů. Loni ve stejném čtvrtletí prodal 61,2 milionů iPhonů. Prodej těchto zařízení by mu tak klesl vůbec poprvé v historii.

Čistý zisk Applu za tři měsíce do 26. prosince sice vzrostl o 1,9 procenta na rekordních 18,36 miliardy USD (asi 456 miliard Kč). Růst prodeje iPhonů se ale téměř zastavil. Apple v tomto období prodal 74,8 milionu iPhonů, což je jen o něco málo více než předloni ve stejném čtvrtletí, kdy se prodalo 74,5 milionu kusů těchto přístrojů. Šlo přitom o první celé čtvrtletí, v němž se prodávaly nové iPhony 6S a 6S Plus.

Meziroční nárůst prodeje o 0,4 procenta je vůbec nejhorší od uvedení produktu na trh v roce 2007.

Příjmy Apple ve fiskálním prvním čtvrtletí stouply o 1,7 procenta na rekordních 75,87 miliardy USD (1,89 bilionu Kč), zaostal ale za odhady analytiků. Firma dává neuspokojivý výsledek do souvislosti se silnějším americkým dolarem; příjmy prý kvůli němu byly nižší o zhruba pět miliard dolarů.

Apple doplácí také na ekonomické problémy Číny. Firma, která udělala revoluci v osobních počítačích, přišla s iPodem, a vytvořila trh s chytrými telefony, nemá dnes za iPhonem v záloze nic, co by propad vyrovnalo.

Údaje o prodeji hodinek Watch firma nezveřejnila, ale zjevně se zatím nechytly tak, jak si Apple sliboval. A práce na elektrickém autě sice pokračují, ale výsledek se nečeká před rokem 2020. Je docela možné, že na tento vývoj Apple doplatí.