Video placeholde
Ekofarmy: Lukava
Ekofarmy: Lukava
Ekofarmy: Lukava
Ekofarmy: Lukava
Ekofarmy: Lukava
10
Fotogalerie

Když hospodaří celá rodina. Na farmě Lukava obdělávají půdu ručně i za pomoci koní, zákazníky znají osobně

Rodinný charakter hospodářství, úcta a láska k půdě i ke krajině a v neposlední řadě také předávání cenných zkušeností. Přesně to vystihuje Farmu Lukava v podhůří Jizerských hor. Jak zde manželé Rosenbaumovi spolu se svými dětmi hospodaří, co pěstují a jaká byla jejich cesta k ekologickému zemědělství se dozvíte v reportáži.

Na farmě v Jindřichovicích pod Smrkem se na 39 hektarech zemědělské půdy věnují zejména produkci bio zeleniny. Tu zde pěstují s moderním využitím koní a vysokým podílem ruční práce. „Koně nám při práci přináší spoustu výhod. Jsou šetrní k půdě, vytváří statková hnojiva, snižují naši závislost na fosilních palivech a mimoto nás nutí zvolnit tempo,“ říká Martin Rosenbaum a doplňuje: „navíc jsou to živé bytosti a dnes už si nedokážeme představit, že by nebyly součástí našeho hospodářství.“

Důležitou roli hraje pro rodinný podnik také práce s půdou, jejíž kvalita je pro pěstovanou zeleninu zcela zásadní. „Hrajeme si s různými odrůdami jednotlivých druhů tak, abychom vytipovali, kterým se na tomto místě bude dařit nejlépe,“ vysvětluje Jana Rosenbaumová, která se zde kromě pěstování věnuje také komunikaci se zákazníky a prodeji. Vedle plodin na farmě najdete také nosnice, jež jsou krmeny kvalitním krmivem a mají dostatek prostoru i klidu na snášení, což se výrazně projevuje i na výsledné kvalitě vajec.

Prodej zboží zde probíhá prostřednictvím tzv. komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) založeném na blízkém vztahu mezi farmářem a zákazníky. Ti produkty z farmy, které na ně čekají na výdejních místech v Libereckém kraji, odebírají po celou sezónu. „Známe svoje zákazníky a dáváme si záležet na tom, abychom jim nabízeli jenom to nejlepší. Oni znají nás, a tak přesně vědí, odkud jimi nakupované potraviny pochází a jak vznikají,“ nastiňuje principy KPZ Jana Rosenbaumová.  

Prostřednictvím inovativního projektu Centrum Konipas a programu Farmářská škola se farma navíc zapojuje také do vzdělávání budoucích ekologických farmářů. Těm nabízí stáže přímo na farmě a poskytuje tak teoretické znalosti i praktické dovednosti ve vybraných oborech ekologického i biodynamického zemědělství.

Pokud byste se o ekologickém zemědělství chtěli dozvědět více nebo třeba jen hledáte nové zajímavé recepty, navštivte stránky myjsmebio.cz, kde najdete spoustu užitečných informací i inspirace k vaření.

V případě, že byste rádi navštívili některou z ekofarem, ale nejste si jisti, kam vyrazit, využijte interaktivní mapy na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pomocí pár kliků si díky nim vyhledáte farmu, která se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si rovnou prohlédnete její aktuální nabídku.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravinNárodní značení biopotravin|Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravinEvropské značení biopotravin|archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.