nahoru

Když hospodaří celá rodina. Na farmě Lukava obdělávají půdu ručně i za pomoci koní, zákazníky znají osobně

red 6. června 2022 • 06:20
Video se připravuje ...
Ekofarmy: Lukava
• video: 
myjsmebio.cz

Rodinný charakter hospodářství, úcta a láska k půdě i ke krajině a v neposlední řadě také předávání cenných zkušeností. Přesně to vystihuje Farmu Lukava v podhůří Jizerských hor. Jak zde manželé Rosenbaumovi spolu se svými dětmi hospodaří, co pěstují a jaká byla jejich cesta k ekologickému zemědělství se dozvíte v reportáži.

Na farmě v Jindřichovicích pod Smrkem se na 39 hektarech zemědělské půdy věnují zejména produkci bio zeleniny. Tu zde pěstují s moderním využitím koní a vysokým podílem ruční práce. „Koně nám při práci přináší spoustu výhod. Jsou šetrní k půdě, vytváří statková hnojiva, snižují naši závislost na fosilních palivech a mimoto nás nutí zvolnit tempo,“ říká Martin Rosenbaum a doplňuje: „navíc jsou to živé bytosti a dnes už si nedokážeme představit, že by nebyly součástí našeho hospodářství.“

Důležitou roli hraje pro rodinný podnik také práce s půdou, jejíž kvalita je pro pěstovanou zeleninu zcela zásadní. „Hrajeme si s různými odrůdami jednotlivých druhů tak, abychom vytipovali, kterým se na tomto místě bude dařit nejlépe,“ vysvětluje Jana Rosenbaumová, která se zde kromě pěstování věnuje také komunikaci se zákazníky a prodeji. Vedle plodin na farmě najdete také nosnice, jež jsou krmeny kvalitním krmivem a mají dostatek prostoru i klidu na snášení, což se výrazně projevuje i na výsledné kvalitě vajec.

Prodej zboží zde probíhá prostřednictvím tzv. komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) založeném na blízkém vztahu mezi farmářem a zákazníky. Ti produkty z farmy, které na ně čekají na výdejních místech v Libereckém kraji, odebírají po celou sezónu. „Známe svoje zákazníky a dáváme si záležet na tom, abychom jim nabízeli jenom to nejlepší. Oni znají nás, a tak přesně vědí, odkud jimi nakupované potraviny pochází a jak vznikají,“ nastiňuje principy KPZ Jana Rosenbaumová.  

Prostřednictvím inovativního projektu Centrum Konipas a programu Farmářská škola se farma navíc zapojuje také do vzdělávání budoucích ekologických farmářů. Těm nabízí stáže přímo na farmě a poskytuje tak teoretické znalosti i praktické dovednosti ve vybraných oborech ekologického i biodynamického zemědělství.

Pokud byste se o ekologickém zemědělství chtěli dozvědět více nebo třeba jen hledáte nové zajímavé recepty, navštivte stránky myjsmebio.cz, kde najdete spoustu užitečných informací i inspirace k vaření.

V případě, že byste rádi navštívili některou z ekofarem, ale nejste si jisti, kam vyrazit, využijte interaktivní mapy na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pomocí pár kliků si díky nim vyhledáte farmu, která se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si rovnou prohlédnete její aktuální nabídku.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravin Národní značení biopotravinFoto Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravin Evropské značení biopotravinFoto archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

red




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.