Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Rozhovor: Jde mi o budoucnost Karla Srby

Někdejšímu generálnímu sekretáři ministerstva zahraničí odsouzenému za plánování vraždy novinářky, Karlu Srbovi, pomohla na svobodu Jazzová sekce. Za mřížemi strávil osm z dvanácti let, po dvou třetinách trestu se mu za dobré chování otevřela včera v podvečer brána věznice na Borech.

 

Podle rozsudku se v roce 2002 rozhodl Karel Srba nechat zavraždit novinářku Sabinu Slonkovou, která v té době zveřejnila řadu článků o jeho rozhazování státních peněz v řádech miliónů a o podezření, že Srbův majetek pochází z korupce. Vrchní soud poslal Srbu za mříže v roce 2006 na dvanáct let.

 

Srbovo jméno také figurovalo v případu třináctimiliónového podvodu při rekonstrukci zámku Štiřín a v kauze nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. V posledním jmenovaném případě byl Karel Srba pravomocně zproštěn viny.

 

Včera v podvečer opustil brány borské věznice, argumentem soudu bylo slušné chování a společenská záruka Jazzové sekce. Za Srbu se jednoznačně staví její šéf a Srbův dlouholetý přítel Karel Srp.

 

Na co jste s Karlem Srbou uzavřeli smlouvu ?

Má pracovní smlouvu na marketingové a propagační práce, pomoc při organizování výstav a divadelních představení, dále administrativní a pomocné práce podle našich pokynů a také sledování zákonů o neziskových organizacích.

 

Myslíte si tedy, že asi bude ve sledování zákonů zběhlý.

On v tom dobrý je, protože z osobního setkání i ze znaleckých posudků vyplývá, že ve vězení nezakrněl, ale neskutečně se sebevzdělával jak v cizích jazycích, tak i v současné hospodářské a politické situaci. Já sám jsem byl včera překvapen, když včera u soudu hovořil hodinu psycholog o tom, jak rafinovaně Karla testovali a jak úspěšný byl.

 

Zní to vzhledem ke známým souvislostem trochu absurdně, že pro vás bude sledovat zákony, co myslíte?

To vám musím odporovat, že by zákony překračoval, protože věci nebyly soudně uzavřeny. V některých bodech byl dokonce zproštěn viny a co se týče Štiřína, tak ten se ho netýká vůbec, protože Štiřín byl samostatnou právnickou osobou. Já jsem vám navíc řekl, že on se bude zajímat o zákony o neziskových organizacích. 

 

Kdy jste smlouvu mezi Karlem Srbou a Jazzovou sekcí uzavřeli?

Uzavřeli jsme ji včera odpoledne.

 

Jaký máte ke Karlu Srbovi vztah a proč mu tak věříte?

Především je členem Jazzové sekce už mnoho let. Myslím si, a o tom jsem přesvědčen, že zůstal čestným člověkem až dodnes. Nás nezajímá aféra, kterou rozpoutaly sdělovací prostředky kolem případu, o kterém chcete psát. Nás zajímá budoucnost Karla Srby, umí komunikovat s lidmi, vyzná se v situacích, má za sebou vysokou kariérní funkci a myslím si, že to bude výborný člověk pro kontakt s lidmi.

 

Zcela osobně vzato říkáte, že pro vás zůstal čestným člověkem. Vy si tedy myslíte, že nikomu o život neusiloval? To čestní lidé přece nedělají, ne?

Jestli mě chcete poučovat, co znamená být čestný člověk, tak nezapomeňte, že já jsem také kriminálník. Prošel jsem mnoha kriminály a mám za sebou stovky výslechů. Já na to hledím z tohoto pohledu.

 

Kdyby mého přítele usvědčili z toho, že chtěl někoho zavraždit, minimálně bych zdvihla obočí.

Já bych ho zvedl tehdy, kdyby to bylo prokázáno. Vy se pouze domníváte.

 

Soud ho tak odsoudil.

Mluvíte za soud, nebo za sebe?

 

Vycházím ze zveřejněných informací. Hovořím o tom, co panu Srbovi soud prokázal a za co ho poslal za mříže.

To je minulost, kterou já podrobně neznám. A upřímně pochybuji o tom, že by mohl bývalý major nejelitnější tajné služby Československé socialistické republiky , kterým Karel Srba byl, vraždit anebo si přizvat k násilnému činu člověka, který právě sedí za pokus o vraždu.

 

Ve smlouvě s Jazzovou sekcí je zaneseno, že Karel Srba nesmí poskytovat rozhovory, protože by to narušilo jeho resocializaci – jak to myslíte?

To myslím tak, jak jsem to napsal. Kdo ví, co je to odpoutávání příběhů ze starých let, ví o čem mluvím. Takové věci by ho mohly brzdit v práci a projevit se na kvalitě jeho činnosti. Soudu a státní správě je samozřejmě k dispozici, půjde kdykoli cokoli vysvětlit, ale nechci, aby tyto věci byly vtahovány do jeho pracovních záležitostí.

 

Téměř každý na ulici Srbu pozná – to by nemohl vůbec ven, ne?

Podívejte, já jsem darebák, byl jsem nebezpečný komunistickému režimu, jak mám v posudku. Já jsem stejná osoba jako Karel Srba. Na mě se mnozí lidé, minimálně milión šest set tisíc bývalých členů komunistické strany, můžou dívat stejně.

 

Karel Srba byl několikrát propuštěn z výkonu trestu za dobré chování domů, a dokonce dostal řadu pochval….

To vyplývá ze zprávy, kterou nám podala věznice a na jejímž základě jsme mu poskytli společenskou záruku . V jejich zprávě se dočteme, že během osmi let dostal celkem čtyřicet devět pochval! Protože já jsem také mukl a seděl jsem za dopis prezidentu Husákovi a vím, co jsou to provokace, tak to je něco neuvěřitelného. Domnívám se, že ten vězeňský výchovný proces byl v případě Karla vysoce naplněn a je to příklad, který je málo k vidění.

 

Kolikrát byl doma? Ptám se proto, že nevím, jestli v případě, že byl osmkrát desetkrát doma, bude jeho resocializace tak náročná ….

To je zajímavé. Podle psychologů osmdesát procent občanů tohoto národa nejméně jednou v životě mělo násilné choutky. Osmdesát procent! Myslím si, že u Karla Srby už to nepřipadá v úvahu. U každého mukla se jeho trest táhne ne do konce života, ale ještě i za jeho život. Jsem mukl, můžete být stokrát rehabilitována, a stejně se to s vámi táhne, že jste byla zavřená. Trest se nedá nikdy vymazat.

 

Kdy Karel Srba nastoupí do práce?

Nastoupil už včera. Ale musíme ještě oběhat úřady, důchodové zabezpečení, všechny ty formuláře, musíme se jít představit sociálnímu kurátorovi. Uvidím ho tady zase v pondělí.