Kravata vám při zdolávání „testu blbosti“ na Facebooku nepomůže...

Kravata vám při zdolávání „testu blbosti“ na Facebooku nepomůže... Zdroj: profimedia.cz

Facebook bojuje proti fake news. Uživatelé musí složit krátký test pro základní školy, jinak přijdou o účet

Největší sociální síť na světě se rozhodla bojovat proti takzvaným fake news a vytáhla hodně těžký kalibr. Podle mluvčího společnosti Johna Browna budou muset uživatelé při přihlášení do sítě vyplnit krátký test pro základní školy. Pokud u testu neobstojí, Facebook jim automaticky smaže účet. Totéž platí i při zakládání účtu nového.

„Fake news jsou největší hrozbou současné společnosti. Manipulativní články, které mají vyvolat ve společnosti určitou náladu, slouží v dnešní době politickým účelům a jsou velmi nebezpečné. Samozřejmě, že to není jen problém Facebooku, ale vzhledem k počtu lidí, kteří Facebook využívají a fake news šíří, je potřeba zasáhnout. Podle průzkumu jsou k fake news a hlavně jejich šíření náchylní hlavně lidé s nižším vzděláním a nižší inteligencí, kteří jsou snadno zmanipulovatelní. My jsme se rozhodli tuto skupinu chránit tím, že ji otestujeme. Zjistíme, jestli jsou schopni fungovat na kolbišti moderního online světa. Možná se to bude zdát z naší strany necitlivé a v době politické korektnosti více než netaktní, ale my to děláme hlavně kvůli těm lidem samotným. My se je snažíme chránit a s nimi i chránit celou společnost,“ uvedl John Brown.

Facebook zavádí takzvaný „test způsobilosti“. To znamená, že lidé ještě před tím, než se připojí na Facebook, budou muset složit krátký test. „My si nevezmeme na triko, když někdo rozumu mdlého uvěří všemu, co si na Facebooku přečte, a pak si vezme zbraň a půjde zastřelit nějakého občana tmavé pleti, protože si přečetl, že černoši obsazují svět,“ vysvětluje John Brown.

Novinka nebude zavedena najednou a celoplošně. Přidání testu před samotným přihlášením probíhá již od listopadu v menších vlnách. I v České republice již testování začalo a v současnosti podstoupilo testy u přihlášení na deset procent uživatelů Facebooku. „Normálně jsem se chtěl přihlásit na Facebook, abych se pochlubil fotkou párku s kaší, co jsem uvařil, a taky abych nasdílel článek ze Sputniku, kde psali, že v Německu imigranti z Afriky dostávají zadarmo nová auta a baráky, a ono to po mně chtělo vypočítat nějaké příklady a taky doplnit správně Y a I. Asi se mi úplně nezadařilo vše vyplnit dobře, protože mi najednou Facebook oznámil, že jsem holota, a byl mi smazán účet. Tak kde to jsme? Tohle je ta jejich demokracie? Za tohle může demožumpa. Doufám, že pan Okamura s tím něco udělá,“ stěžoval si pan Karel Krásný z Třebíče.

„Testy při přihlašování již postupně nabíhají a naším cílem je do března příštího roku testy zavést celoplošně. Testovací otázky jsou optimalizovány pro dané země a stejně tak i jejich náročnost. Nechat vypočítat Asiata, kolik je pět plus pět, to by byl výsměch, protože všichni dobře víme, že Asiaté jsou dobří v matematice,“ upřesnil John Brown.

Pro případné podvodníky má Brown vzkaz: „Jestli si myslíte, že budete podvádět a odpovědi na otázky si někde seženete, jste na omylu. Otázky se každých osm hodin aktualizují a mění, aby na Facebook neproklouznula žádná lopata,“ netaktně prozradil. Kolik uživatelů Facebook navždy opustí, se tedy dozvíme nejpozději na konci března.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Největší sociální síť sice (zatím) testy ověřující blbost uživatelů nezavedla, jinak ale Facebook pořád zkouší nové věci.