Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.

Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN. Zdroj: Reuters

Aktivistku Gretu po projevu na summitu OSN zabavil Barnevernet. Boj za klima skončil

Ekologičtí aktivisté a sympatizanti s bojem za klima přišli o svou vůdčí osobnost. Po pondělním emotivním projevu aktivistky Grety Thunberg na summitu OSN byla bezprostředně na místě zabavena norskou institucí na ochranu dětí Barnevernetem a okamžitě nabídnuta k adopci.

„Seběhlo se to tak rychle. Jednu chvíli všichni se slzami na krajíčku poslouchali Gretin srdcebolný projev, kývali hlavami, jakože to je pravda a že se musí všechno změnit, a potom v další chvíli jsme už všichni viděli, jak chlápci s Barnevernetu Gretu nakládají do dodávky a odváží do Norska, kde bude aktivistka po krátké detenci nabídnuta k adopci,“ kroutil hlavou John Mcenrow, zmocněnec OSN ve věci ochrany klima.

Ačkoliv je Greta původem ze Švédska, hledáčku norského Barnevernetu neunikla. Díky blízké spolupráci obou sousedních zemí má norský Barnevernet rozšířenou působnost i na Švédsko.

„Gretu sledujeme už dlouho. Ta dívka se vyloženě trápí. Neustále působí smutným dojmem. Má mnoho bolístek. Po každém jejím jímavém projevu naše srdce krvácela. Když později podstoupila nebezpečnou plavbu přes oceán na plachetnici, rozhodli jsme se, že začneme jednat. Plachetnice na širém oceánu není místo pro šestnáctileté dítě. Poslední kapkou byl její teskný projev na summitu, kde v emočním vypětí se zadržovaným pláčem naříkala, že jí ukradli dětství. To jsme museli okamžitě zasáhnout. My rozhodně nenecháme krást dětem jejich dětství.

Greta bude nyní krátce rehabilitována v naší centrále, načež ji nabídneme k adopci hodným pěstounům, kteří se o ni postarají a zajistí jí takové dětství, jaké si zaslouží. Greta se tak bude moci opět radovat z maličkostí, usmívat se, zažívat první lásky a stavět v lese domečky pro zvířátka,“ komentovala Erna Jernsen, oblastní koordinátorka Barnevernetu pro severní Evropu.

Zatímco je aktuálně odebraná Greta v centrále Barnevernetu rehabilitována a vedena k tomu, aby si užívala konečně dětství, ekologičtí aktivisté i bojovníci za klima se topí v slzách. Jejich boj skončil.

„Greta byla naším hlasem. Naším vůdcem. Bez ní nejsme nic. Teď to můžeme rovnou zabalit. Planeta prohrála. My jsme prohráli. Lidstvo prohrálo,“ zadržoval slzy aktivista Oleg Gunnar.

„Teď už je to jedno. Prohráli jsme. Nic nemá cenu,“ dodal Oleg Gunnar, který zlomený usrkával limonádu z plastového kelímku plastovým brčkem.

„Zkusili jsme to a nepodařilo se to. Je to špatný den pro planetu. Teď už na ničem nezáleží. Všechna snaha vešla vniveč. Přijela jsem do New Yorku protestovat za klima na mule. Teď když je po všem, poletím domů letadlem. Prohráli jsme. Od teď už můžeme opět létat. Vždyť je to jedno,“ plakala aktivistka Jessica Brown z Velké Británie, která si už druhým rokem v boji za klima neholila podpaždí.

„Dneska to roští shodím,“ dodala v slzách a prsty si mnula dlouhé kadeře vedoucí z podpaždí až téměř pod prsa.

Jak to tak vypadá, planeta je ztracená. Bez Grety nemá šanci na záchranu. Snad se brzy objeví nějaká další Greta, nejlépe odněkud z Afriky, kam jurisdikce Barnevernetu nedosáhne.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že tyto reklamy již dnes neuvidíte.