Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Daniel Vitouš

Revoluce ve školství: Děti čekají předměty jako politická korektnost, Google anebo selský rozum

Ministerstvo školství chystá revoluční krok ve vyučování na základních školách. Školní osnovy projdou dramatickou změnou, která má držet krok se současným světem.

„Svět se mění a my se musíme přizpůsobit. Naše dnešní školní osnovy neodráží potřebu současnosti. Jsou zastaralé a dětem nic nepřináší. Je potřeba dramatická změna,“ prohlásila Dagmar Volná, zmocněnkyně ministerstva školství pro školskou reformu.

„Musíme hledět dopředu a vysledovat, co asi děti budou v dospělosti nejvíce potřebovat. Samozřejmě, že neumíme předpovídat budoucnost, ale mnoho budoucích trendů si můžeme odvodit ze současnosti.

Vezměme si předměty, jako je přírodopis, dějepis anebo zeměpis. To jsou klasické příklady předmětů, které už dnes nedávají smysl. Nač by se děti měly biflovat nějaká data, panovníky, hlavní města anebo se učit, kolik žaludků má kráva? Tohle všechno si dnes člověk během pár vteřin vygoogluje. Z toho důvodu tyto předměty rušíme a celoplošně zavádíme předmět s názvem Google, kde se děti budou učit zadávat hesla do vyhledavače tak, aby si vygooglovali přesně to, co potřebují. Nebudeme jim hlavičky zahlcovat vědomostmi, které si i díky chytrým telefonům mohou kdykoliv samy zjistit na internetu,“ potvrdila Dagmar Volná špatnou zprávu pro učitele dějepisu, zeměpisu a přírodopisu.

Školní předmět „Google“ není však jedinou změnou ve školních osnovách. Do těch byl nově zařazen předmět politická korektnost.

„Tohle je hodně důležité. Musíme učit děti už od mala, že si jsou všichni na světě rovni. Nemůžeme si z nikoho dělat legraci. Všechny rasové, národnostní, genderové nebo i náboženské stereotypy je třeba vymýtit. Dneska nemůžete říct, že například černoch se svým gangem vyloupil banku. Správně je tvrzení, že pigmentově obdařený jedinec se svými přáteli svým činem získal hotovost na to, aby si splnil své sny.

Zažitý stereotyp Vietnamce, který v opuštěné hale pěstuje konopí, předmět politická korektnost přetaví v asijského občana, který se zajímá o botaniku. Jsou to drobnosti, které však, když je poskládáme za sebe, udělají svět lepším místem,“ přemýšlí Volná.

„Fyziku i chemii nahradí předmět selský rozum. Cílem je u dětí vypěstovat víru v sebe sama. Aby si věřily, že jejich názor, který odvodily svým selským rozumem, je stejně důležitý jako názor akademika. To si můžeme uvést například na naší planetě. Vědci tvrdí, že země je kulatá. Selským rozumem si lze odvodit, že to je nesmysl, jelikož ti dole by spadli. Neříkám, že souhlasím s tím, že je země placatá, ale nikomu nevyvracím jeho názor, který si odvodil právě oním selským rozumem. Tady se vracíme k té politické korektnosti, kdy děti učíme, aby akceptovaly i jiné názory, než jsou ty jejich. Vidíte, jak je to všechno propojené?“ usmívala se Dagmar Volná, která se dušuje, že nové školní osnovy vejdou v platnost nejpozději na začátku příštího školního roku. Konečně si tak můžeme oddychnout a věřit tomu, že naše děti se díky revoluci ve školství ve světě neztratí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je děsivý projekt MKUltra.