Plastová víčka mají zachránit Agrofert - ilustrační snímek

Plastová víčka mají zachránit Agrofert - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Českem běží nevídaná vlna solidarity. Lidé na dotace Agrofertu sbírají víčka

Nevídanou vlnu solidarity spustila aféra dotací pro Agrofert, které bude muset holding vrátit. Lidé napříč celou republikou sbírají víčka, aby pomohli nejen Agrofertu a republice, ale i premiéru Andreji Babišovi.

„Hned jak jsem se to dozvěděl, utíkal jsem domů za ženou a říkal jí, že s tím musíme něco udělat. Nenecháme přeci stát, notabene Agrofert vracet tolik peněz. Ihned jsme prošmejdili špajz a nasbírali dobrý deset víček,“ uculoval se pan Jaromír, který spolu s dalšími občany České republiky hodlá vybrat tolik víček, aby to pokrylo vrácené dotace.

Nejúžasnější na tom je, že stávající vlna solidarity vznikla úplně spontánně. Nikde neproběhly žádné oficiální výzvy. Nic takového. Lidé jenom vědí, co je správné a osud Agrofertu a pana premiéra jim není lhostejný.

„Já toho moc nemám. Jsem vdova. Bydlím v pronajaté garsonce a každou korunu musím několikrát obrátit v ruce. I tak mě ale situace kolem dotací Agrofertu zasáhla. Musela jsem. Musela jsem přispět svou troškou. Přeci to nebude pan Babiš vracet ze svého? Začal jsem sbírat v sobotu a dneska už mám víček plnou krabičku. Víčko k víčku a dotace budou splaceny,“ chlubila se paní Alžběta, důchodkyně s umělou kyčlí.

Ekonomové se shodují, že na sběr víček je nyní ideální doba. Kurz víček oproti dolaru mezikvartálně vzrostl o pět procent a oproti euru dokonce atakuje procent deset.

„Doba plastovým víčkům přeje. Kurz je velmi výhodný a podle prognóz ještě poroste. Jestliže se zapojí větší množství občanů, je splacení dotace výhledově více než reálné,“ poznamenal Vladimír Kos, ekonom České národní banky.

Díky velkému zájmu v těchto dnech přijímají plastová víčka i některé směnárny. Zde však ekonom Vladimír Kos varuje, aby si předem raději občané kurz víček ověřili u České národní banky, protože se může stát, že směnárny nabídnou značně nevýhodný kurz.

„Bohužel, s tím se dá počítat. Tomu se nevyhneme. Máme zde směnárny poctivé i nepoctivé. Je to jako se vším. Apelujeme proto na občany, aby s cestou do směnárny nespěchali a raději si v klidu udělali takový menší průzkum,“ dodal Vladimír Kos.

Sám premiér Andrej Babiš je podle vlastních slov dojatý a slibuje, že si dá příště větší pozor.

„Já jsem nepochybil. Je to kampaň. Ale i tak to vypadá, že tlak Evropské unie bude tak enormní, že peníze vracet budeme. Já jsem velmi rád, co rád, nadšen, z duchapřítomnosti českých občanů, kterým není osud Agrofertu ani můj lhostejný a zcela organicky napříč celou republikou sbírají víčka na umoření dluhu. Těmto skvělým lidem bych rád poděkoval a zdůrazňuji, že příště si dám větší pozor, aby se podobná situace již nemusela opakovat, i když to je tedy kampaň,“ uvedl v emotivním projevu oděn jen do české vlajky a sedíc na bílém koni premiér Andrej Babiš.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou realitou ale je, že daňový poplatník je jen dojnou krávou.