Předseda ČSSD Jan Hamáček a Domeček úspěchů.

Předseda ČSSD Jan Hamáček a Domeček úspěchů. Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Hamáček vytáhl na sjezdu ČSSD domeček úspěchů, straně stouply preference k 50 procentům

O víkendu probíhal v Hradci Králové sjezd ČSSD, kde se plamenně hovořilo, vytrvale pilo a delegáti si posléze mohli z bufetu zadarmo odsypat chlebíčky na doma. Dokonce zde svůj projev pronesl i prezident Miloš Zeman, který socialisty asi po dvaceti letech konečně pochválil. Nejdůležitější na celém sjezdu však nebyl Miloš Zeman. O kom se bude ještě dlouho mluvit a kdo vystřelil ČSSD k nebeským výšinám, je Jan Hamáček. Ten byl totiž znovu drtivě zvolen za předsedu a hlavně pronesl proslov, který změnil všechno.

Jan Hamáček vyzdvihnul všechny úspěchy, kterých se ČSSD ve vládě dopustila. A to by nebyl Honza, kdyby úspěchy neprezentoval hravou formou. Veškeré úspěchy ČSSD byly napsány tučným písmem na velkých kostkách, které posléze členové vedení strany umisťovali do domečku s nápisem „Zářná budoucnost ČSSD“. To vše za doprovodu písně skupiny Queen We are the Champions a za mohutného potlesku delegátů v sále. Pochopitelně potlesku ve stoje.

Inspiroval se i Donald Trump

Všechny tři kostky a tedy i tři domnělé úspěchy ČSSD za dekády její existence byly slavnostně umístěny do domečku a potom se už jenom čekalo. „Letíme nahoru,“ neslo se nedlouho poté sálem. To přišly první výsledky průzkumů a ČSSD začaly růst preference. Nálada v sále začala gradovat. Svědci hovoří o několika mexických vlnách a občasném provolání: „Honzo, hobluj, kurva!“ Jan Hamáček se nenechal dlouho pobízet a celý svůj proslov zopakoval, a to včetně umisťování kostiček do domečku.

„Jsme první,“ zakřičel kdosi v sále, neboť ČSSD právě díky proslovu přeskočila ANO a dostala se do čela. Pokud by byly volby v tu chvíli, ČSSD by vyhrála. V neděli večer dosáhly preference ČSSD téměř padesáti procent a stále rostly. Časopis Time označil projev Jana Hamáčka za projev tisíciletí a Židovský institut v Izraeli označil Jana Hamáčka za spravedlivého mezi národy a zasadil za něho strom.

Taktika „domečku úspěchů“ Jana Hamáčka se šíří světem jako lavina. Každý se chce svézt na vlně úspěchu. Lidé po celém světě do svých projevů řadí domečky a kostičky úspěchů. Dokonce i Donald Trump se nechal inspirovat. Místo domečku úspěchů však používá zeď neúspěchů. Jestli to ponese ovoce, těžko říci, nicméně tento text není o Trumpovi. Je o politickém géniovi a rétorickém inovátorovi Janu Hamáčkovi, který to opět a znovu dokázal. Zajistil přežití ČSSD minimálně o další měsíc. A to je v dnešní době kumšt.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Ve skutečnosti nebyl hlavní hvězdou sjezdu Jan Hamáček, byl jí Miloš Zeman, který prozradil, která strana získá v příštích volbách jeho hlas.