Řídíte se horoskopy? Umřete sami!

Řídíte se horoskopy? Umřete sami! Zdroj: Profimedia

Nová studie: Lidé, kteří žijí podle horoskopu, umírají brzy v samotě a bídě

Máte rádi horoskopy? Myslíte, že postavení hvězd a vaše datum narození ovlivňuje váš život? Opravdu si to myslíte? Jste si tím jisti? Nezní vám to jako kravina? Fakt? No dobře. Řídíte se podle horoskopu? Opravdu? I když to je kravina? Aha. Inu, tak právě pro vás máme zajímavá a hlavně čerstvá fakta, která přinesl vědecký tým kolem profesora Kleina z Berlínské univerzity.

Profesor Klein totiž od začátku devadesátých let minulého století se svým týmem za peníze z grantu na vědu a výzkum zkoumal dopady horoskopů na jejich uživatele. Nyní konečně sesumíroval závěry a přišel s komplexním zjištěním a vědeckou studií.

„Začátkem devadesátých let jsme měli pouze minimum prostředků a kvůli tomu jsme mohli dlouhodobě sledovat pouze deset subjektů. Jak náš výzkum postupoval, dosáhli jsme na některé zajímavé granty, které nám umožnily výzkum rozšířit a výrazně zmodernizovat. Tím pádem jsme výzkum zakončili s patnácti tisíci vzorky,“ chlubil se doktor Klein na tiskové konferenci v Mnichově, kde představil výsledky své práce.

„Vystavili jsme působení horoskopů zcela rozličené osoby. Bylo třeba sáhnout do všech společenských vrstev nehledě na pohlaví. Bohužel, co se týče inteligence, moc na výběr jsme neměli, jelikož na horoskop věří jen hloupí lidé. I tak byl ale vzorek vesměs rozmanitý.

Pokus

V první fázi jsme vystavovali subjekty horoskopům postupně. Několikrát týdně v jejich obydlích. Později jsme přešli na každodenní horoskop až nakonec jsme v rámci experimentu zavřeli několik lidí do prázdné místnosti, kde měli jen horoskop a nabitou pistoli.

Zajímavé je, právě ty subjekty, které byly zavřeny v místnosti s horoskopy a nabitou pistolí, podlehly horoskopům velmi brzy a první sebevraždy jsme zaznamenali do několika málo dnů.

Další sledované subjekty, které nejen věřily na horoskopy, ale také podle nich žily, nakonec nedopadly dobře. Byl u nich postupně sledován naprostý rozpad soukromého života. Vzhledem k tomu, že si tito lidé své životní partnery vybírali podle horoskopu, končily jejich vztahy většinou tragicky. Až devadesát procent všech pozorovaných subjektů dožilo svůj život v samotě a v obklopení horoskopů.

Nezlomná víra v horoskopy

Ani s finančním zajištěním to neměly subjekty jednoduché. Pokud jim horoskop řekl, že se jim bude v práci dařit, nevyvíjely pak žádnou snahu. Prostě to braly jako samozřejmost. Vzhledem k tomu, že se v práci nesnažily a očekávaly, že se úspěch dostaví sám od sebe, protože to přece říkal horoskop, dříve či později byly z práce vyhozeni pro lajdáckost a lenost.

Tito nešťastníci, kteří nechápali, kde se stal problém, si mysleli, že že horoskop s nimi má určitě větší plány, žili dál v sebeklamu a chodili od jednoho zaměstnání ke druhému. V žádném dlouho nevydrželi. Peníze jim ubývaly. Rodiny se rozpadly. Často končili život sebevraždou naprosto zlomení s pocitem křivdy, neboť horoskop jim řekl, že ten den poznají novou lásku a oni se místo toho oběsí,“ vysvětloval profesor Klein škodlivý dopad horoskopů na lidi.

Těžko říci, zda tato studie pomůže někomu otevřít oči, nebo je víra v horoskopy natolik silná, že lidé před vědeckými fakty zavřou oči. To ukáže až čas.