Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek

Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Slovíčko „z**d“ můžeme oficiálně používat. Zeman ho očistil od vulgarity, stejně jako slovo „k**da“

Dnešek je velký den pro všechny milovníky užívání ostřejších výrazů. Český ústav pro jazyk oficiálně potvrdil, že slovo „zmrd“ již není vulgární, a proto jej můžeme využívat v běžném nebo i pracovním životě.

Poté, co Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál použil výraz „ekonomický zmrd“, oficiálně z něj sňal vulgaritu a jmenoval ho běžným slovem. Odborníci na jazyk to nazývají „udělení prezidentské milosti“.

Když nejvyšší morální autorita, kterou má být prezident, použije ve veřejném vystupování nějaké vulgární slovíčko, povýší ho automaticky na neškodné. Je to logické. Když to slovo použije prezident, je neškodné i pro obyčejného člověka.

Dnes můžeme v klidu napsat, že Miloš Zeman je zmrd, a je to naprosto v pořádku. „Zmrd“ totiž není již vulgární a my jsme se nedopustili žádné urážky.

Nejvyšší morální autorita, prezident Miloš Zeman, neudělil prezidentskou milost vulgárnímu slovu poprvé. Mnozí si jistě pamatují jeho památný výrok ve stejném pořadu: „kunda sem, kunda tam“, kdy slovo „kunda“ oficiálně přenesl ze škatulky „vulgární“ do škatulky „běžné“ slovo.

Jsou tomu již čtyři roky, co se můžeme navzájem oslovovat jako „kunda“, aniž bychom se vyjadřovali vulgárně a někoho tím pohoršili. Ke slovíčku „kunda“ se nyní přidává i „zmrd“.

Lidé po celé republice jsou za tento přínos pro jazyk český rádi a vyjadřují Miloši Zemanovi svůj nehynoucí vděk.

„Ta stará kunda to dokázala. Zmrd jeden seschlej,“ nadšeně křepčil v ulicích jeden z mnoha slavících občanů, který se nemůže nového slovíčka nabažit.

Lidé po celé republice oslavují zmrda Zemana a tu jeho malou kundu Ovčáčka, kterému jsou z nějakého důvodu rovněž připisovány zásluhy.

„Zmrd bude samozřejmě přiřazen k dalším bezproblémovým slovům a bude založen do archivu Českého ústavu pro jazyk. Miloš Zeman zmrdovi udělí ještě státní vyznamenání, aby to bylo se vším všudy, a poté zmrda zaneseme do učebnic jazyka českého. Je třeba, aby i generace po nás věděly, že my jsme jim dali zmrda,“ vysvětloval Evžen Volný z Ústavu pro jazyk český.

Evžen Volný však veřejnost ubezpečuje, že státní vyznamenání pro zmrda, popřípadě převedení slovíčka „zmrd“ do archivu, je jen formalita. Oficiálně již slovíčko „zmrd“ používat můžeme. Miloš Zeman tu společenskou kulturu opět o trochu obohatil.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou jsou ale výsledky průzkumu, který ukázal, že Češi patří mezi největší euroskeptiky v EU.