Volby 2018: Petr Stuchlík a Andrej Babiš po dílčích výsledcích pražských komunálních voleb

Volby 2018: Petr Stuchlík a Andrej Babiš po dílčích výsledcích pražských komunálních voleb Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Stuchlík v Praze neuspěl. Těch 130 mega na kampaň si odpracuje na Čapím hnízdě, vzkázal Babiš

Petr Stuchlík měl být ten, kdo pro ANO získá opět v Praze primátorské křeslo. Sám Andrej Babiš uvolnil z fondů ANO soustu milionů, aby to tak bylo. Dokonce mu dal na sebe telefon. Očekávalo se drtivé vítězství. To však nepřišlo a ANO se v Praze krčí kdesi na pátém místě s tím, že s největší pravděpodobností skončí v opozici.

„Je to jednoznačně neúspěch. Tolik peněz jsme do něho nalili a on neuspěl. To si pan Stuchlík odpracuje na Čapím hnízdě. Já nejsem žádná charita. Nevybudoval jsem impérium tak, že bych rozhazoval peníze. Každá ztráta se musí nějak pokrýt. Pan Stuchlík příští týden vyfasuje modráky a nakluše na farmu sekat trávník, krmit lemury a stlát postele. To je jediná možnost,“ vysvětloval Andrej Babiš své pohnutky.

Petr Stuchlík sám přiznal, že si nedokáže neúspěch ve volbách vysvětlit, a na přímý dotaz novinářů, jestli se těší, až bude na Čapím hnízdě uklízet výkaly po lemurech, lakonicky odvětil, že nikoliv.

„Já jsem rovný chlap. To každý ví. Chtěl jsem nakopnout Prahu. Pan Babiš mi dal důvěru, dal mi peníze na kampaň a fandil mi. Teď se celý můj svět zhroutil. Kalich zmaru musím vypít až do hořkého konce. Vůbec se mi nechce pracovat na farmě, ale pan Babiš prý nevidí jiné východisko. Ztrátu je třeba pokrýt. Jako podnikatel ho chápu. Jako člověk nikoliv. Milosrdenství u něj člověk hledat nemůže,“ tvrdil posmutněle Stuchlík, kterého novináři zastihli zrovna v potřebách pro zahradníky, kde si kupoval vidle na přehazování sena. Samozřejmě za své vlastní peníze.

„Neúspěch neodpouštím. Pan Stuchlík věděl, do čeho jde. Budiž mu přiznáno k dobru, že se opravdu snažil. To zase ano. Ale jenom snaha nestačí. Vždycky to chce něco o trochu víc. A přesně to panu Stuchlíkovi chybělo. Říkejme tomu charisma. Jeho číslo jsem si z mobilu samozřejmě smazal. Pro mě je vzduch. Zklamal mě nejen jako člověk, ale i jako můj pohůnek. Nucené práce na Čapím hnízdě jsou pro něho ještě mírné. Původně jsem vážně zvažoval kastraci, ale to mi Mára (Marek Prchal, poznámka redakce) rozmluvil s tím, že to není legální, a navíc by se mu o tom psalo špatně pozitivně na Facebook. Nakonec jsem usoudil, že kydání hnoje, mytí klecí, stlaní postelí a podobně bude pro pana Stuchlíka dostatečným trestem. Že si uvědomí, že pochybil a že byl moc zlobivý kluk. Nehledě na to, že peníze na kampaň v Praze byly vlastně spláchnuty do záchodu, takže ty ztráty musím někde dohnat,“ hřměl Andrej Babiš natolik démonicky, ať se mu v koutku úst začala tvořit pěna.

Andrej Babiš tak vyslal napříč celým ANO jasný vzkaz, že neúspěch bude tvrdě potrestán. Mnozí novináři u Stuchlíka zjišťovali, zda jde pracovat na farmu dobrovolně, nebo tak činí pod nějakým nátlakem. Ten pouze odvětil, že takhle to v ANO chodí, že to má ve smlouvě, načež si nasadil montérky, obul holínky a šel na to. Při kydání hnoje bude jistě spousta času přemýšlet nad tím, kde udělal nejen v kampani, ale i v životě chybu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou je, že pražská kampaň stálo ANO sto třicet milionů a dle slov jednoho z členů strany „jsou v hajzlu“.