Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Zdroj: CNC/Jiří Koťátko

Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček (17. 10. 2021)
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček (17. 10. 2021)
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček (17. 10. 2021)
4
Fotogalerie

Však oni mi zavolají! Jiří Ovčáček věří, že po konci Řehákové v roli mluvčí prezidenta přijde z Hradu nabídka

Takový comeback Česká republika, potažmo Evropa a nejspíš i celý svět dosud ještě nezažily. Bývalý mluvčí prezidenta Zemana se chystá znovu obléknout svou uniformu mluvčího, nažehlit puky, načesat pěšinku a vyrazit na Hrad plnit přání a touhy prezidenta České republiky.

Dosavadní tisková mluvčí prezidenta Pavla ke konci října ve své funkci končí, a tak Jiří Ovčáček zcela upřímně předpokládá, že bude osloven, aby se role tiskového mluvčího znovu ujal, byť pro jiného prezidenta.

„Je to otázka času, kdy mi z Hradu někdo zavolá. Na poli tiskových mluvčích prezidentů nemám konkurenci. Oni ocení mou kompetentnost a hlavně loajalitu. Nikdo lepší, než jsem já, tady není,“ věří Jiří Ovčáček.

„Já to beru jako hotovou věc. Už jsem se byl dokonce na Hradě neformálně představit. Pozvání jsem sice nedostal, ale to mi nikdy nevadilo. Oni vědí, že mě potřebují, jenom to nechtějí dát najevo,“ dodal Ovčáček.

Podle zaměstnanců Hradu se skutečně Jiří Ovčáček přišel na Hrad představit a několika lidem podstrčil svůj životopis.

„Pan Ovčáček na mě udělal dojem. Byl milý a přátelský. Měl tah na branku. Chvíli mi vyprávěl o svých úspěších a potom mi dal svůj životopis. Zajímavé počtení,“ myslí si paní Marie, která na Hradě pracuje v prádelně. Bohužel, pro Jiřího Ovčáčka paní Marie nemá na Hradě příliš velikou rozhodovací pravomoc, takže není jisté, jestli z pozice pomocné pracovnice v prádelně bude schopna protlačit Jiřího Ovčáčka jako nového tiskového mluvčího prezidenta.

Jakkoliv je Jiří Ovčáček přesvědčen o tom, že ho pozice mluvčího prezidenta Pavla nemine, odborníci jeho nadšení vesměs krotí.

„Jiří Ovčáček je jiný typ mluvčího, kterého prezident Pavel potřebuje. On potřebuje někoho živelného, avšak stále profesionálního. Mluvčí Petra Pavla musí zapadat do té nové aury akčního prezidenta, který nešetří úsměvy. Je to svým způsobem taková spíš povrchní role. Mluvčí musí jezdit na koloběžce, vypadat dobře na kamerách a tu a tam utrousit vtipné, leč kultivované vtípky.

To se obávám, že pan Ovčáček s vizáží mladého Heinricha Himmlera a kadencí jednoho vtipu za čtyřicet let nesplňuje. Navíc pan Ovčáček je spíš ošetřovatelský typ. Jak nebude mít možnost pana prezidenta alespoň jednou za den přebalit nebo ho alespoň převalit v posteli, aby neměl proleženiny, bude strádat. Ani jeho přidružená role první dámy v případě Petra Pavla nebude fungovat. Proto se domnívám, že pan Ovčáček osloven nebude,“ je přesvědčen politolog a odborník na prezidenty Aleš Sláma.

Vypadá to tedy, že ač Jiří Ovčáček věří, že to klapne, onen kýžený telefonát z Hradu nikdy nepřijde.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skuteční ale například jsou leckdy hloupé názory Tomia Okamury.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>