Petiční stánek - ilustrační kresba

Petiční stánek - ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

V petičním stánku u Úřadu vlády ČR se šíří úplavice a svrab. Bezdomovci si stěžují na zápach a nepořádek

 Petiční stánek, který už několik týdnů stojí v blízkosti Úřadu vlády České republiky a jenž na první, druhý i třetí pohled připomíná něco, kam chodí krysy pojít, zachvátila vlna úplavice a svrabu. Provozovatel petičního stánku, který si nechává říkat Thor, protože díky čichání lepidla z pytlíku zapomněl, jak se jmenuje, připustil, že úplavice začíná být problém.

„Bojuju tady za demokracii. Můj petiční stánek je legálním místem odporu. Je to maják. Je to přístav. Je to poslední bašta svobody v této republice. Navíc já tady zadarmo bydlím. Mohl to tu být ráj, nebýt úplavice. Od té doby, co se tu šíří, je tu všude nas..no. To nebývalo. Před úplavicí tady bylo nas..no jenom trochu. Petiční stánek nemá zatím zavedenou kanalizaci ani vodu, takže jsem chodil na velkou buď přímo před vchod úřadu vlády, anebo jsem se diskrétně a důstojně vydělal do igelitové tašky ze supermarketu a položil to úplně dozadu petičního stánku. Teď, jak tu řádí úplavice, je to všude,“ přiznal Thor.

K petičnímu stánku byl proto povolán hygienik, jenž měl situaci na místě prověřit a navrhnout další kroky. Bohužel hygienik v petičním stánku zmizel a je už tři dny nezvěstný.

„Stánek si ho vzal,“ pokrčil rameny Thor, když se ho novináři ptali, kde je. Podle odborníků je pravděpodobné, že se hygienik stal obětí parazitů.

Bez vyjádření hygienika nemá ale šíření úplavice a svrabu řešení. Vypadá to, že se situace bude stále zhoršovat.

Menší stanové městečko, které jeho provozovatel umně označuje za petiční stánek, čímž je před zákonem z obliga, bylo trnem v oku už před úplavicí a svrabem.

Horlivý člen Avengers, jenž podle svých slov bojuje za obyčejného českého občana a brání ho proti zlovůli vládní pětikoalice, hygienu nijak moc neřešil a neřeší. Již několik týdnů nemytý Thor zase láká hmyz a drobné savce. Stejně tak jeho ušmudlaný petiční stánek. Kolemjdoucí si při průchodu kolem stánku zakrývají nos a bezdomovci z okolí si stěžují na silný zápach.

„Já sice bydlím v kartónový krabici, každý den chlastám krabicové víno a dost často se prostě a jednoduše po..ru anebo pomočím. V noze mám červy a v předloktí sněť, ale to, co se děje před úřadem vlády, to je unikát. To jsem nezažil. Ten smrad se táhne na stovky metrů daleko a s přehledem přebije nejen můj smrad, ale i smrad všech mých kolegů z okolí,“ postěžoval si bezdomovec Aleš, který na ulici žije už deset let, během nichž si zadek utřel jenom šestkrát, ale i jemu přijde, že petiční stánek je daleko za hranicí lidskosti a akceptovatelné osobní hygieny.

Navzdory zápachu, špíně a nepořádku byl petiční stánek před vlnou úplavice a svrabu místem, kde se pořád něco dělo.

Opékaly se tam buřty, pořádaly semináře, a hlavně se tam bojovalo za demokracii a mír. Tu a tam sice někdo, kdo si stěžoval anebo přišel účastníkům party ve stánku vyjádřit nesouhlas, dostal do držky, ale jinak to bylo klidné místo plné tolerance a radosti.

Thorem svévolně zabrané veřejné prostranství nešlo nemilovat.

Nyní se ale nad petičním stánkem stahují mračna. Epidemie úplavice a svrabu jistě vzbudí další kontroverzi u již tak kontroverzní akce a je dost možné, že podporovatelé Thora a jeho myšlenky nebudou petiční stánek navštěvovat tak často jako doposud. Hlavně pokud se potvrdí čerstvá informace, že byl v petičním stánku zaznamenán první případ dýmějového moru.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je spojení sexu a politiky.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>