PETR NEČAS, JANA NAGYOVÁ, VZOR 2012: Ještě před pádem vlády Petra Nečase popisoval Reflex jeho zvláštní vztah s Janou Nagyovou

PETR NEČAS, JANA NAGYOVÁ, VZOR 2012: Ještě před pádem vlády Petra Nečase popisoval Reflex jeho zvláštní vztah s Janou Nagyovou Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

JIŘÍ PAROUBEK, VZOR 2009: Takto viděl v roce 2009 manželství Jiřího Paroubka a Petry Paroubkové kolážista Reflexu. Obrázek je parafrází na slavnou fotografii fotografky Annie Leibovitzové, na které byli hudebníci Yoko Ono a John Lennon.
BILL CLINTON, MONICA LEWINSKÁ, VZOR 1997: Americký prezident Clinton měl devětkrát sex v Oválné pracovně se stážistkou Lewinskou. Clinton ale řekl, že to nebyl sex, protože se vždy jednalo „jen o felaci“.
DAVID RATH, MIROSLAV MACEK, VZOR 2006: V květnu 2006 napadl bývalý vicepremiér Miroslav Macek tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha. Roli v tom hrála láska k ženě. Podle Macka Rath hrubě verbálně napadl jeho manželku i jeho. Ten řekl v rozhovoru, že si ji Macek vzal pro peníze.
LUKÁŠ KOLÁŘÍK, VZOR 2023: Bývalý pirátský náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík napadl svoji asistentku, která byla jeho milenka. Milenka se prý snažila napadnout jeho manželku. To nevymyslíš...
4
Fotogalerie

Viliam Buchert: Sex a politika, politika a sex. V důsledku milostných pletek padla v minulosti i česká vláda

V únoru 2009 se na YouTube objevilo video, na němž byl ve vietnamské Hanoji zachycen někdejší vicekonzul české ambasády Emil Paleček při souloži se dvěma ženami. Kompromitující nahrávku tam prý umístila vietnamská mafie, aby se domohla zrušení přísného systému vydávání českých víz. To byla interpretace naší strany. Ovšem Vietnamci zachytili při podobných věcech v minulosti podle všeho i jiné české diplomaty. Byla to nastražená past, která pak mohla nějak ovlivnit i českou diplomacii a politiku?

To, že někteří čeští diplomaté využívali či využívají v zemích, kde jsou na misi, služeb prostitutek či placených společnic, nebylo nikdy až tak velkým tajemstvím. Někteří z nich byli svobodní a v případě vztahů si dělali, co chtěli. U jiných to bylo komplikovanější. Otázkou ale je, zda je služby některých hostitelských zemí u toho nesledovaly a nemohly je pak nějakým způsobem vydírat. Sám jsem kdysi dostal do redakce ručně psaný dopis, jenž poměrně podrobně popisoval styky českého ambasadora s prostitutkami v jedné asijské zemi. Nejčastěji se o podobných manýrách mafií či tajných služeb cizích států hovořilo kdysi právě v souvislosti s Vietnamem, ale čeští diplomaté využívali v minulosti služeb prostitutek i v Číně, na Filipínách, v Thajsku, Indonésii, Kazachstánu či dalších zemích Asie, Afriky nebo Latinské Ameriky. Někteří diplomaté navíc o možnosti takových služeb „informovali“ (pokud byl zájem) třeba podnikatelské delegace, které do různých států přijížděly na jednání. Byla to věc sdílená.  

Vraťme se ale k položené otázce, která může být pro českou politiku důležitá: Sledoval nebo natáčel je u toho někdo podobně jako pana Palečka ve Vietnamu? To nevíme, vyloučit to ovšem nelze. Paleček (potažmo ministerstvo zahraničních věcí) se před lety snažil věc bagatelizovat tím, že se „nejednalo o prostitutky“. Tím to ovšem „nevylepšil“. Pokud se jednalo o nastrčené ženy, které se na něj přilepily za účelem ho diskreditovat pomocí nahrávek, je to ještě horší, protože potenciál vydírání je pak větší. Ostatně umístěný videa na YouTube bylo toho důkazem.

Zatímco video s Palečkem kvůli citlivému obsahu z YouTube zmizelo, velmi dobře jsou naopak zdokumentovány mnohé případy, kdy milostné vztahy a sex přímo ovlivnily naši politiku. A zasahovalo to až do nejvyšších pater. Česko zažilo v důsledku milostných pletek premiéra Petra Nečase s šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou v roce 2013 pád vlády. V červnu 2005 si zase tehdy ženatý předseda vlády Jiří Paroubek vzal na oficiální návštěvu Číny svoji milenku Petru Kováčovou jako tlumočnici. Tu si později vzal za manželku, ona tvrdila, že „nejvíc sexy na muži je mozek“, ale ostře sledovaná dvojice se za asistence médií po několika letech bouřlivě rozváděla.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!