Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Aktivisté si stěžují, že je lidi nemají rádi. Začali rozdávat řidičům náramky z mušliček jako symbol přátelství

Klimatičtí aktivisté, kteří napříč celou Evropou blokují všemi způsoby dopravu, aby zachránili planetu, si začali všímat toho, že je lidé nemají rádi, a chtějí to
napravit.

„Já to nechápu. Děláme dobro pro naši planetu, zachraňujeme budoucnost lidí a jejich potomků a oni na nás pokřikují, nadávají nám a přejíždějí nás svými auty,“ postěžoval si Heinz Gudrun, klimatický aktivista, který i přes to, že se již sedmkrát přilepil v Berlíně k silnici a zachránil tak deštný prales v Brazílii o rozloze sto hektarů, dostal dvanáctkrát přes držku a třiadvacetkrát na něho lidé plivli.

„Tohle chování bylo neakceptovatelné. Bylo potřeba s tím začít něco dělat, aby nás lidé měli rádi. Dali jsme hlavy dohromady a vymysleli, že budeme vyrábět náramky z korálků a mušliček, které budeme rozdávat řidičům jako symbol přátelství. Náramky z korálků a mušliček vyřeší navždy všechny nesváry,“ sliboval si Gudrun.

A skutečně. Jsou tomu již dva týdny, co aktivisté přilepení k silnici rozdávají řidičům náramky z korálků a mušliček, a situace se pomalu začíná obracet k lepšímu.

„Spěchal jsem na důležitý pracovní pohovor. Stál jsem na semaforech, když tu přede mě na silnici přišli čtyři týpci v oranžových vestách, sedli si na zem a přilepili se k vozovce. Nemohl jsem projet. Nadával jsem, vyhrožoval, a dokonce jsem jednomu z nich uřízl nožem palec u nohy. Nic nepomohlo. Nakonec mi jeden z nich dal náramek z korálků a mušliček jako symbol přátelství. Samozřejmě že jsem toho debila kopl do brady a šel si sednout zpátky za volant. Na pracovní pohovor jsem nedojel, práci jsem nedostal, ale mám ten stupidní náramek přátelství. Až příště uvidím zase nějakého aktivistu, narvu mu ten náramek do prdele,“ vyhrožuje pan Schwartz z Berlína, že náramky z mušliček opravdu fungují a lidé mění na aktivisty názor.

Náramky z mušliček a korálků dorazily dokonce i k nám. Aktivisté si je nemohou vynachválit.

„Být aktivista u nás znamenalo být nepochopen. Děláme záslužnou práci a lidé se nám akorát smějí anebo nám nadávají. Ta společenská šikana byla neúnosná. Dokonce i moje máma na mě několikrát denně plivala a táta mi pokaždé ze záchodu odnesl toaletní papír, takže jsem se musel utírat o futra. Díky náramkům z mušliček se to ale změnilo. Dal jsem mámě a tátovi náramek z mušliček. Oni mi řekli, že je mi už přes třicet, takže mě vyhodili z domu, abych se postavil na vlastní nohy. Už na mě neplivali,“ usmíval se pan Honza. Aktivistovi a nově čerstvému bezdomovci, kterého do třiatřiceti let živili i šatili rodiče, se život díky náramku z korálků a mušliček kompletně změnil.

Honza nyní plánuje trávit víc času na silnicích, a dokonce by se rád přilepil i ke kolejím.

„Vlaková doprava by taky potřebovala omezit. Dám si pár dnů na silnici a pak se jí začnu věnovat. Náramků z mušliček a korálků mám dost, takže si můžu dovolit zablokovat trasu Pardubice–Praha a být stále u lidí oblíbený,“ plánuje Honza.

Náramky z mušliček a korálků si rovněž pochvaluje policie, neboť až bude ohledávat rozjeté tělo na kolejích na trase Pardubice–Praha, bude díky velkému množství náramků z mušliček a korálků kolem ostatků jednodušší identifikovat tělo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.