Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Lidé jezdí v létě bojovat proti bídě k moři. Bídu neporazíte tak, že budete sedět doma na zadku

Těžiště bojů proti bídě se v letošním létě přesouvá k moři. Je to logické. Po měsících bojů na náměstích, v hospodách nebo v kulturních domech je potřeba otevřít další frontu. Přímořskou.

Jeden z největších válečníků proti bídě, Jindřich Rajchl, to vzal na sebe a ve svém volném čase, nad rámec svých povinností, odletěl proti bídě bojovat na Maledivy.

„Je to nikdy nekončící boj. Bídu neporazíte tak, že budete sedět doma na zadku. Musíte pro to něco udělat. Mohl bych stejně jako jiný sedět se založenýma rukama a doma tiše nadávat na vládu a topit se v bezbřehé bídě, ale takový nejsem. Osud České republiky mi není lhostejný, a proto jsem odletěl bojovat proti bídě první třídou na Maledivy. Mám tu soukromý bungalov hned na pláži. Tady jsem nám zřídil velitelské stanoviště a odsud budu boje proti bídě koordinovat,“ potvrdil Jindřich Rajchl na svém videu, že už je na místě nejtěžších bojů proti bídě.

„V boji proti bídě jsem optimista. Jsem tu teprve druhý den, a už jsem zaznamenal dílčí úspěchy. Na některých místech se mi daří bídu porážet. Čeká nás všechny sice ještě spousta práce, ale jak vidíte, tak aktuálně držím bídu v šachu,“ pochválil svůj boj proti bídě Rajchl, když popíjel dvacetiletou skotskou na soukromé pláži při západu slunce.

Není to však jen vrchní velitel chudozubých sil, který s drobnými úspěchy poráží bídu u moře. Doslova statisíce českých bojovníků-pěšáků vyrazily rovněž k moři bojovat proti bídě.

„Naše samoživitelky nemají co do huby. Důchodce nechává Fiala hromadně umírat na ulici. Vyjma elity každý občan České republiky tře bídu s nouzí. My proti tomu ale budeme bojovat do posledního dechu. Vzal jsem proto celou rodinu k moři, aby naší věci pomohla. Spolu tu bídu porazíme,“ věří pan Jindřich Koleno z Hradce Králové, který vzal celou rodinu bojovat proti bídě na all inclusive pobyt do Řecka.

„Nemáme peníze na pořádné jídlo. Nemáme peníze na nájem ani energie. Auto už mele z posledního, ale na nové prostě nemáme. Bída je všude kolem nás. V Čechách statečně bojujeme na náměstích, ale to nestačí. Je potřeba zabojovat i tady, u moře,“ dodal pan Koleno, když se líně rozvalil na lehátku u hotelového bazénu.

„Zasraná bída,“ dodal pan Koleno, když mu číšník donesl mojito.

Pan Koleno a jeho rodina jsou samozřejmě jen jedním z mnoha a mnoha bojovníků proti bídě, kteří se letos rozhodli zabojovat od moře.

„To je exekuce tady, exekuce tam. Každý den makám v herně na herním automatu, abych se z toho dostal, ale nestačí to. Ty mizerné automaty většinou spíš berou, než dávají, ale já ty bubny jednou otočím správně a to se potom budou všichni divit,“ věří pan Antonín Bláha z Ostravy.

„Pravidelně jezdím na demonstrace. Je to práce na plný úvazek, proto už půl roku nepracuju. Bídu se mi zatím nepodařilo porazit. Naopak mám pocit, že to je čím dál horší. Fiala by měl odstoupit, protože tohle už není život,“ domnívá se pan Bláha.

„Půjčil jsem si od jedné finanční instituce peníze na velmi vysoký úrok a odjel k moři. Věřím, že tady se to zlomí a začnu bídu porážet,“ dodal pan Bláha.

Jestli přesun bojovníků proti bídě k moři bude mít nějaký zásadní vliv a konečně se podaří bídu porazit, se dozvíme nejpozději začátkem září, kdy se boje proti bídě opět přesunou na náměstí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je probíhající filmový festival v Karlových Varech.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>