Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023)

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023) Zdroj: Blesk: Jiří Koťátko

Vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš při rozhovoru pro Blesk Zprávy
Bartoš odmítá říct, kolik změna rodných čísel na občankách bude rozpočet stát.
Tisková konference ke konsolidačnímu balíčku: Vicepremiér Ivan Bartoš. (11.5.2023)
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v Epicentru  (5.4.2023)
Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v Partii na CNN Prima News (2.4.2023)
12
Fotogalerie

Piráti si odhlasovali, že lidé nevěří Blažkovi a že nejsou komunisté. A taky že půjdou na oběd

Velký kus poctivé politické práce odvedli nedávno Piráti, kteří si na stranickém fóru odhlasovali řadu důležitých věcí. Mimo jiné si například odhlasovali, že lidé nevěří ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi.

„Byl to zase jednou veliký den pro Českou republiku, potažmo pro českou demokracii. Jsem hrdý na naše členy, že to zvládli a nastavili laťku demokracie zase o kousek výš,“ usmíval se předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Demokracie se sama neudělá, a je proto potřeba, aby nad ní Piráti bděli a pečlivými kroky ji usměrňovali. Mediálně největší zájem vzbudilo hlasování o tom, jestli občané věří nebo nevěří ministru spravedlnosti Blažkovi. Odhlasovali jsme si, že lidé Blažkovi nevěří. Jelikož to bylo oficiální pirátské hlasování na našem fóru, je výsledek hlasování pro Českou republiku závazný,“ připomněl Bartoš.

I když Piráti odhlasovali, že lidé Blažkovi nevěří, mají běžní občané problém se s tímto výsledkem ztotožnit.

„Mně osobně je Blažek jedno. Ale to, že mu nevěřím, je poměrně silné mínění, nicméně jelikož to Piráti odhlasovali, tak se nedá nic dělat. Musím nevěřit Blažkovi,“ pokrčil rameny běžný občan pan Marek Stroukal, který až do doby hlasování Pirátů k ministru Blažkovi nepociťoval žádné vyloženě negativní emoce. Nyní mu však nevěří, jelikož to odhlasovali Piráti.

Usnesení o nevěření Blažkovi bylo rozesláno napříč celou republikou bezprostředně po pirátském hlasování.

„Přišel mi mail, že od teď nevěřím Blažkovi, protože to Piráti odhlasovali. No jo no, takový je život. Žíly si kvůli tomu trhat nebudu,“ odevzdaně nad tím mávla rukou paní Magda z Brna.

Vedle mediálně propíraného hlasování o tom, že lidé nevěří Blažkovi, však Piráti zamakali a hlasovali i o jiných tématech. Například si odhlasovali, že nejsou komunisté.

„Bylo to těsné, ale nakonec to prošlo. Máme od členů oficiálně schváleno a odhlasováno, že nejsme komunisté. S tímto silným mandátem se nám bude lépe dýchat,“ domnívá se předseda Pirátů Bartoš.

„Jsem rád, že se naše členská základna konečně pevně ukotvila blíže středu a že už na nás nikdo nebude hledět jako na komunisty,“ dodal k tomu Bartoš.

V rámci stranické orientace si Piráti ještě pro jistotu odhlasovali, že nejsou nacisté, populisté a ani muslimové, načež toto téma opustili a vrhli se do klíčového hlasování celého dne.

„Jsem rád, že si Piráti odhlasovali k obědu řízek s bramborovým salátem. Ve hře byl ještě losos, ale nakonec řízek vyhrál poměrně s přehledem. Rovněž bylo odhlasováno, že už toho hlasování bylo až až a že je čas jít na oběd, tedy na řízek. Já osobně řízek s bramborovým salátem nemám rád, ale bohužel byl odhlasován, takže jsem dneska bez oběda. Ale o tom je demokracie,“ připomněl Ivan Bartoš.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je další odpadlík z Babišova ANO.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>