Sergej Lavrov na zasedání Rady bezpečnosti OSN (25. 4. 2023).

Sergej Lavrov na zasedání Rady bezpečnosti OSN (25. 4. 2023). Zdroj: Reuters

Sergej Lavrov na zasedání Rady bezpečnosti OSN (25. 4. 2023).
Sergej Lavrov na zasedání Rady bezpečnosti OSN (25. 4. 2023).
Sergej Lavrov v OSN.
Sergej Lavrov v OSN.
Ministři zahraničí Číny a Ruska, Wang I a Sergej Lavrov, v New Yorku v OSN (22. 9.
9
Fotogalerie

Rusko podává v OSN stížnost na Ukrajinu za to, že se brání a tím prodlužuje válku

Na půdě OSN proběhla další z mnoha přelomových událostí, která rozhýbala světová média a nic nevyřešila. Rusko podalo oficiální stížnost na Ukrajinu  za to, že se brání a tím prodlužuje válku, zraňuje city prezidenta Putina i dalších ruských představitelů a vrhá špatné světlo na ruskou armádu.

„Tohle je bezprecedentní zásah do práv suverénního státu. Rusko má právo bezproblémově obsadit své okolní země a zajistit jim tam ruský blahobyt, aniž by dotyčný stát kladl odpor. Je to už rok a půl od začátku speciální vojenské operace a Ukrajina se pořád brání. To není normální, tohle. Jak my k tomu přijdeme? Víte, kolik nás to už stálo peněz a techniky? Vždyť oni se nás rozhodli zruinovat,“ pronesl v emotivním projevu na půdě OSN ruský vyslanec Jurij Šulinin.

„Vždyť už mohlo být dávno hotovo. Stačilo, aby se nebránili a my jsme jim do vlády nasadili naše lidi, a všechno by bylo v pořádku. Ukrajina by byla náš spojenec, potažmo naše onuce jako Bělorusko, a my bychom spokojeně prosperovali. Takhle se musíme z nedostatku jiných možností paktovat s rákosníky a dodávat ropu do Indie. Tohle přece není fér,“ rozbrečel se Šulinin.

Prostor k diskusi na půdě OSN vyjádřit se k nařčení Ruska dostala i ukrajinská strana. Ukrajinský vyslanec Vasil Dochmonikov u řečnického pultu nejprve připomněl, že Rusko je (a nyní citujeme) plné čuráků a ať si pan Šulinin vylíže prdel, pročež si za potlesku většiny přítomných šel opět sednout.

Na ukrajinského vyslance Dochmonikova vzápětí reagoval Šulinin, který si vzal slovo.

„To od vás není hezké, pane kolego. Rusko je plné správných a inteligentních lidí. Je mi líto, že to tak nevidíte. Rovněž mi je líto, že se vaše země stále brání. Bohužel, nemůžu jinak než vaší zemi jménem Ruska udělit napomenutí,“ vztyčil Šulinin důrazně ukazováček směrem k Dochmonikovi, načež už mluvil na všechny přítomné.

„Rusko žádá OSN, aby tato instituce zajistila, že se Ukrajina přestane bránit. Rovněž důrazně nabádáme západní státy, aby přestaly Ukrajině dodávat zbraně. To jste se všichni posrali? Jak máme dobít zemi, když jí dáváte zbraně? Už se proberte. Tohle vaše počínání není vůbec v zájmu v Ruska. Já jsem myslel, že jsme kamarádi,“ opět se Šulinin rozplakal.

Na základě stížnosti Ruska na Ukrajinu se sešla bezpečnostní rada OSN, aby o situaci hlasovala.

K rozhořčení ruské delegace se bezpečnostní rada na ničem neshodla, což nebylo nijak překvapivé, jelikož od památného sedmého května 1974, kdy se bezpečnostní rada shodla na tom, jakou pizzu si její představitelé nechají přivést, se dosud na ničem neshodla.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je radikalizace a vyhorožování násilím od příznivců Jindřicha Rajchla.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>