Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Monumentální ekologický úspěch. Zákaz plastových brček již zachránil sedm želv a půlku delfína

Ačkoliv ekologie není zvyklá na úspěchy, nyní to vypadá, že je čas slavit. Za pár měsíců tomu budou čtyři roky, co Evropský parlament zakázal prodej plastových brček, a vypadá to, že toto opatření slaví úspěch.

„Je to ještě větší úspěch, než kdokoliv z nás předpokládal. Nebál bych se to nazvat kolosální úspěch. Na začátku byla pouhá myšlenka zachránit planetu tím, že zakážeme plastová brčka. Opatření, od kterého nikdo nic neočekával, se doslova zvrtlo v monumentální environmentální vítězství na všech frontách. Díky zákazu plastových brček v Evropské unii se totiž podařilo zachránit dvě kosatky, sedm mořských želv a půlku delfína,“ burácel tajemník Evropského parlamentu pro životní prostředí Heinz Grubber za řečnickým pultem na Evropském ekologickém sjezdu a vítězně při tom mával nad hlavou půlkou delfína. Byla to přesně ta půlka delfína, která byla díky absenci plastových brček ve společnosti zachráněna.

„Kdybychom plastová brčka zakázali dříve, mohli jsme zachránit celého delfína, ne jenom půlku,“ zalitoval Grubber, ale následně opět přešel k veselejšímu tónu.

„Jelikož dobrých zpráv není nikdy dost, tak pokud se nám podaří udržet trend zákazu brček do konce roku, odborníci předpovídají, že zachráníme čtyři chobotnice,“ odhodil Heinz Grubber půlku delfína a začal si tleskat.

Sálem se okamžitě rozezněl burácivý jásot účastníků.

„Dokázali jsme to. Jsme nejlepší,“ znělo z rozradostněného davu ochránců životního prostředí, kteří se sjeli do Vídně na každoroční Evropský ekologický sjezd, kde si připomínají své ekologické úspěchy za uplynulý rok.

Nadšení a radost přítomných byly natolik veliké, že jich několik omdlelo blahem. Podle pozorovatelů bylo v sále zaznamenáno i šestnáct orgasmů a dva předčasné porody.

„Přátelé, kolegové, vím. Je to veliký úspěch a jásot a oslavy jsou na místě, avšak neusněme na vavřínech. Musíme vytrvat a bojovat za zákaz plastových brček i pro další rok. Vidíme, že to má výsledky. Nezapomínejme na to, že máme před sebou ještě hodně práce. Například za půl roku čeká Evropský parlament klíčové hlasování o zákazu plastových koncovek u tkaniček od bot. Pokud návrh projde, ve vzduchu visí další zachráněný mořský živočich. Možná že i rovnou kapustňák,“ připomněl ekologům Grubber, za což si vysloužil potlesk vestoje a na dva tucty erekcí.

Nejenom ekologové jsou z výsledku zákazu plastových brček nadšení. I široká veřejnost si dopad tohoto ekologického kroku pochvaluje.

„Je to dobře. Každý zachráněný živočich za to stojí. Plastová brčka byl mor pro tuto planetu a já jsem rád, že jsou zakázaná. Vždyť není nic jednoduššího než nahradit plastová brčka těmi papírovými. Životní prostředí to ocení,“ domníval se Aleš Zlámal, jenž ekologii sleduje, ale nijak se jí nevěnuje. Demonstrativně při tom usrkával limonádu z kelímku papírovým brčkem. Pan Zlámal k tomu chtěl ještě něco dodat, ale bohužel se zadusil papírovými žmolky z papírového brčka, které se mu při pití dostaly do plic, takže již další myšlenku nepřinesl, nicméně alespoň ulehčil životnímu prostředí tím, že se sprovodil ze světa, což se také počítá.

Úspěch, kterým Evropa zachránila planetu, nadchl i ostatní světové regiony.

„Když vidíme, jak Evropa zachránila dvě kosatky, taky určitě promyslíme možnost zakázat plastová brčka. Životnímu prostředí to hodně uleví,“ nechal se slyšet Umar Imbabvi, indický politik, jejž novináři zastihli, zrovna jak do Gangy vylévá z cisterny tisíc hektolitrů prošlého leštidla na boty.

„Zákaz plastových brček je cesta za záchranou světa,“ dodal, pročež se novinářům omluvil, že musí ještě vyvézt deset tun odpadu do moře.

I v Číně, kde ekologii příliš nedají, se začínají zákazem plastových brček zabývat. „Já si myslím, že tudy vede cesta. Podívejte, u nás se nedá ve velkých městech kvůli znečištění skoro dýchat. Zákaz plastových brček to vyřeší,“ je přesvědčen Jü Chi-chu, místní zastupitel v Šanghaji, který prý na městské radě toto téma nadnese.

„Ale až příští týden. Tento týden musím spálit na tři tuny pneumatik, co se nakupily ve skladech pneuservisů,“ dodal.

Jak to vypadá, tak zákaz plastových brček má celosvětový pozitivní dopad a je jen otázkou času, než se podaří zachránit další mořskou
želvu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je zatčení Igora Girkina-Strelkova.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>