Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Každý den zničíme na Ukrajině přes sto leopardů, chlubil se Putin. Ochránci zvířat bijí na poplach

Ruský prezident Putin ve svých nepravidelných a náhodných projevech z poslední doby jednoznačně odmítá, že by ukrajinská protiofenzíva slavila byť jen minimální úspěchy.

Podle něho naopak slaví úspěchy ruská obrana, což dokládá řadou prohlášení.

„Podle mých nejnovějších údajů naše armáda ničí na Ukrajině denně přes sto leopardů,“ kasal se Putin v jednom z rozhovorů. Následně si neodpustil samolibý úsměv.

Přes sto zlikvidovaných leopardů denně možná přijde Putinovi jako vlhký sen, nicméně pro ochránce zvířat napříč civilizovaným světem jde o katastrofu.

Nikdo z ruského vojenského vedení samozřejmě nemá odvahu říct Putinovi, že se v případě zničených leopardů nejedná o tanky, ale o zvířata. Z jejich pohledu je to ale jedno. Za zničeného leoparda je v Rusku tabulková odměna až půl miliónu dolarů, takže se takzvaně vlk nažere a koza zůstane celá.

Jediný, kdo na tom tratí, je populace leopardů.

„Levhartů neboli leopardů je ve světě několik druhů. Některé z nich jsou kriticky ohrožené. Obecně lze říct, že populace leopardů globálně klesá. No a teď ty ruský hovada likvidují přes sto leopardů denně,“ zoufá si zoolog Arthur Brown z Londýnského institutu kočkovitých šelem.

Aby se totiž dařilo plnit nastolenou kadenci přes sto zničených leopardů denně, musí Rusko leopardy na Ukrajinu dovážet. Všechny leopardy ze zoologických zahrad i od soukromých chovatelů na Ukrajině Rusko zničilo během prvních dnů.

„Je to horda primitivů. Vojáci vtrhli do zoo a sháněli se po leopardech. Měli jsme tady výstavní smečku čítající devět kusů. Ta hovada naběhla do výběhu a začala do leopardů střílet a házet po nich granáty. Několik granátů zabilo i samotné vojáky, protože to jsou prostě retardi, ale po dvou dnech intenzívních bojů se podařilo ruským vojákům všechny leopardy zabít. Samozřejmě je ti primitivové všechny sežrali. Když došli leopardi, snědli svoje padlé. Co nedojedli, to tam nechali, vychlastali hektolitry vodky a šli střílet tučňáky. Nutno podotknout, že i při střílení tučňáků několik ruských vojáků padlo,“ přiblížil Oleg Gerasim, zaměstnanec mariupolské zoologické zahrady, počínání ruských vojáků při jejich tažení proti leopardům.

Jakmile během pár dnů ruští vojáci vyhladili všechny leopardy na zabraném území, nezbylo jim nic jiného než leopardy dovážet ze zahraničí.

„Za zničeného leoparda můžeme dostat až půl miliónu. Sice nevím o nikom, kdo by za cokoliv dostal nějaké peníze, ale velení tvrdí, že peníze určitě přijdou. Zničit tanky Leopard je nebezpečné a dost často nemožné, tak jsme se přeorientovali na ničení leopardů-zvířat. Je to o něco bezpečnější. Tady, na Ukrajině, vznikl celkem propracovaný řetězec dodávání a ničení leopardů. Dokonce tu je i několik firem, které vám na objednávku přivezou leopardy. Některé firmy leopardy vypustí, abyste si zastříleli, a některé za příplatek přivezou leopardy už mrtvé. Vy si mrtvého leoparda nafotíte, vyplníte dotazník a zašlete na velitelství. Potom by vám měly přijít peníze,“ vysvětloval pod slibem zachování anonymity jeden z ruských důstojníků na Ukrajině, který se na ničení leopardů specializuje.

A zatímco ničení leopardů na Ukrajině jde na papíře podle plánu a dělá Putinovi radost, ochráncům zvířat zůstaly jako obvykle oči pro pláč.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je summit v saúdskoarabské Džiddě.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>