Andrej Babiš, Alexandr Lukašenko

Andrej Babiš, Alexandr Lukašenko Zdroj: Profimedia.cz

Lukašenko rozesmál Skabejevovou bodrými jadernými výhrůžkami (15. 6. 2023).
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se v Soči setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (9.6.2023)
Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko.
Lukašenko na summitu euroasijské unie vybízel k rušení bariér a omezení
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko v Minsku (19.12.2022)
8
Fotogalerie

Volal jsem Lukašenkovi, aby Prigožinovi rozmluvil útok na Moskvu. Fiala pro mír nehnul prstem, tvrdí Babiš

Víkendové dobrodružství Jevgenije Prigožina a jeho Wagnerovy skupiny, která táhla na Moskvu, skončilo bez většího krveprolití a s trochu překvapivým zvratem. Z nějakého důvodu se Prigožin domluvil s Lukašenkem, že Putin, který ještě pár hodin před tím sliboval likvidaci Prigožina až do třetího kolene, bude zase Prigožinův kamarád a nechá ho odcestovat do Běloruska výměnou za to, že svůj konvoj obrátí a na Moskvu se vykašle. 

Zatímco se celý svět ptá, proč, jak a zda vůbec, tak v pozadí tohoto diplomatického majstrštyku stojí někdo, s kým se vůbec nepočítalo. Ono se tedy vůbec nepočítalo ani s Lukašenkem, ale v celé kauze figuruje ještě jeden velký hráč. Tím není nikdo jiný než Andrej Babiš.

„Já mám telefon na všechny důležité státníky,“ holedbal se Andrej Babiš na tiskové konferenci, aniž by zmínil, že polovina z těch státníků si jeho číslo zablokovala a druhá polovina mu nebere telefon.

„Když jsem viděl, jak wagnerovci táhnou na Moskvu, musel jsem něco udělat. Pokud by totiž Prigožin uskutečnil převrat, bylo by to ještě horší než doteď. Rusko, kterému by vládl Prigožin, by bylo ještě nebezpečnější,“ vysvětloval Babiš.

„Jelikož Fiala a jeho vláda kromě tweetování neudělali nic pro mír, musel jsem se do toho vložit a zavolat Lukašenkovi. Jelikož mám fištróna, podařilo se mi rozklíčovat vztahy v pozadí a zcela logicky jsem vyvodil, že Lukašenko bude ideální prostřední pro vyjednávání,“ pochválil se Babiš.§

Na otázku přítomného novináře, proč nevolal přímo Putinovi nebo Prigožinovi, odpověděl Babiš formou několika slovenských nadávek a nechal drzého novináře ze sálu vyvést. Patrně proto, protože na Putina ani Prigožina nemá telefon a nechtěl, aby se o tom vědělo.

„Každopádně opět a znovu se mi to podařilo. Zachránil jsem svět a Fiala ne. Na to by měli voliči u dalších voleb myslet,“ nabádal Babiš voliče.

„Nechť celý svět ví, kdo pomohl míru. Když jsem mluvil s Lukašenkem, všechno jsem mu vysvětlil a on uznal, že mám pravdu. Na to posléze zavolal Prigožinovi a bylo,“ usmíval se Andrej Babiš, který zachránil svět.

Navzdory jeho velikosti a důležitosti se opět zeptal jeden z novinářů, zda Andrej Babiš může své tvrzení nějak doložit. „Já nemusím nic dokládat. Já nepotřebuju slávu a uznání. Důležité je, že se dobrá věc povedla, a to hlavně díky mně, za což by mě měl svět uznávat a měl bych být slavný,“ odpověděl Babiš, načež ukončil tiskovou konferenci a odešel.

Naší redakci se podařilo spojit s tiskovým oddělením Lukašenka, které potvrdilo, že nějaký český politik volal Lukašenkovi. Ten mu to ale nezvedl.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že na Putina si může beztrestně dovolit houknout kdejaký gauner s pár tanky.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>