Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Lavrov si stěžuje, že ho v USA diplomaté zamkli na záchodě, ukradli mu svačinu a na čelo mu nakreslili úd

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který před pár týdny dorazil do New Yorku na zasedání Rady bezpečnosti OSN, se podle svých slov potýkal se šikanou ze strany diplomatů ostatních států.

Už samotný přílet Lavrova do Ameriky odstartoval sled drobných šikan tím, že ruští novináři nedostali víza, a do USA tak jet nemohli. Ve vládním speciálu tak do New Yorku dorazil jen Lavrov se svým asistentem Borisem. Tím to však jen celé začalo.

„Nejsem spokojen s přijetím, jakého se mi zde dostalo. Ihned po příletu pro mě nechali na letišti přistavit taxík, který mě měl odvézt na hotel. Řidič byl nějaký Asiat a celé to bylo málo důstojné. Musel jsem sedět na sedadle spolujezdce, protože vzadu na sedadle bylo nablinkáno. Tam seděl můj asistent Boris.

Asiat mě k cíli vozil přes půl města a pak si to chtěl samozřejmě nechat zaplatit. To byl ale jen začátek.

Organizátoři zasedání Rady bezpečnosti OSN mě ubytovali v zaplivaném hostelu, kam chodí kamioňáci souložit s prostitutkami. Ačkoliv jsem předem jasně deklaroval, že požaduju pokoj zvlášť pro mě a pro mého asistenta Borise, dostali jsme ,novomanželské‘ apartmá s jednou postelí ve tvaru srdce a balíčkem kondomů pod polštářem. Několik těch kondomů bylo už použitých.

Na pokoji navíc netekla teplá voda a místo záchodu byl v rohu místnosti kýbl.

Když jsem si stěžoval organizátorům, bylo mi oznámeno, že chtěli, abych si připadal jako doma v Rusku.

Zatímco ostatní diplomaté byli ubytováni v pětihvězdičkovém hotelu, já jsem musel ve své špeluňce v noci koštětem vyhánět divoké mývaly, kteří mi tam vnikli dírou ve zdi, a ráno jsem našel v koupelně předávkovaného člověka,“ stěžoval si Lavrov na nedůstojné zacházení a špatné ubytování po návratu z USA v ruské státní televizi.

„Když jsem se před odjezdem na recepci dožadoval snídaně, recepční mi nabídl svou nedojedenou bagetu s vajíčkem. Tu jedl jenom hladový Boris, načež od té doby trpí průjmy,“ dodal Lavrov.

Utrpení malého soudruha ještě neskončilo. Po nepříjemném zážitku s ubytováním na něho čekala v  OSN drobná šikana ze strany diplomatů.

„Nedůstojné a nehodné velikosti a vážnosti Ruska. Na Radě bezpečnosti se ke mně chovali ostatní diplomaté nehezky a prováděli mi škodolibé zlomyslnosti. Když jsem všem vysvětlil, že Ukrajina je plná nacistů a páchá zvěrstva a že Rusko je oběť, několik těch diplomatických uličníků mě posléze zamklo na záchodě. Skandál. Jelikož je ale Rusko mírotvorce a Rusové jsou nadřazený národ, přešel jsem tuto diplomatickou roztržku mávnutím rukou. Když mě ze záchodu vysvobodili hasiči a já se vrátil zpět ke stolu, zjistil jsem, že mi někdo ukradl svačinu. Určitě to byl někdo z Britů. Ti jsou vůbec nejhorší,“ začal Lavrov natahovat.

„Pak jsem ještě všechny vyzval, aby se ke mně chovali hezky, že nevím, čím si tohle chování ze strany ostatních Rusko zasloužilo, pročež se z pléna mým směrem ozvalo: ,Lavrove, ty malej hajzlíku,‘ to už jsem jen stěží zadržoval slzy. Velmi mě to mrzelo,“ rozbrečel se Lavrov ve studiu při vzpomínce na nehezké chvilky.

„Posléze začali řečníci blouznit o tom, že je Rusko agresor. Odmítal jsem poslouchat tyto lži, takže jsem si zdříml. Když jsem se probudil, měl jsem na čele fixou nakreslený penis. Diplomaté mi nakreslili na čelo přirození. Nevídané.

Aby toho nebylo málo, tak někteří diplomaté přešli ke kyberšikaně. Na mém Instagramu u fotografie, kde jsem v plavkách na pláži a kterou mám moc rád, mi začali psát, že jsem vytahanej šulin. Byla to noční můra. Jsem rád, že už jsem doma. Já už nikdy do USA nechci. Jsou tam na mě zlí,“ brečel Lavrov ve studiu.

Podle nejnovějších informací nenechá Rusko tuto šikanu bez odezvy. Jen co dorazí do Ruska diplomaté ze západních zemí, mají se prý těšit na zářezy a ohníčky, jaké ještě nezažily. Akorát do Ruska se žádní západní diplomaté v dohledné době nechystají.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.