Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Macron předal čínskému prezidentovi kapitulaci Evropy. Evropská komise zvažuje, že mu zakáže cestovat

Francouzský prezident Emmanuel Macron je velmi čilý v zahraniční politice, což vyvolává na půdě Evropské komise značné obavy. Ani Evropský parlament není stoprocentně přesvědčen, že svévolné akce v rámci zahraniční politiky francouzského prezidenta jsou pro Evropu přínosem.

„Pan Macron je slušný člověk. Je hodný a má rád děti. My si ale myslíme, že není potřeba, aby jednal se zahraničními státníky, protože z toho dosud nevzešlo nic dobrého,“ domnívá se Gunar Klein, člen Evropského parlamentu, který spolu s menším týmem dohlíží na aktivity francouzského prezidenta ve speciální komisi, jež nese oficiální název Evropská komise pro Macrona.

Na začátku války na Ukrajině Emmanuel Macron sám od sebe mnohokrát telefonoval Putinovi. Pokaždé když mu zavolal, věci akorát zhoršil. Na základě toho se mu Evropská komise pro Macrona rozhodla zabavit telefon, a dokonce mu zakázala telefonovat.

Zákaz telefonování ale Macronovi nezabránil v tom, vykonávat aktivity v zahraniční politice. Jelikož nemůže telefonovat, volí osobní kontakt.

A tak se stalo, že Macron odcestoval do komunistické Číny, kde nejprve zpochybnil spolupráci s USA, načež předal do rukou překvapeného čínského prezidenta kapitulaci Evropy.

„Francie má ve vzdávání dlouhou tradici a jako jeden z hlavních tahounů Evropy mi připadla čest, že mohu nyní slavnostně oznámit, že nejen Francie, ale i celá Evropa se vzdává,“ pronesl Macron v Pekingu památná slova.

Čínský prezident Si Ťin-pching byl očividně zaskočený, neboť něco takového nečekal a nebyl na to připraven. Zmohl se jen na křečovitý úsměv a poplácání Macrona po rameni.

Když mu Macron předal servilně v hlubokém předklonu symbolický klíč od Paříže, čínský prezident se nervózně rozhlížel, jestli někde nezahlédne skrytou kameru.

Francouzská média tvrdí, že Macron tímto překvapivým krokem vzal čínskému prezidentovi vítr z plachet, a oslavují Macrona jako jednoho z největších světových vůdců.

Francouzské ministerstvo pro vzdávání dokonce chystá předat Macronovi diplom za zásluhy v oblasti kapitulací.

„Je to jen jeden z dílčích kroků v oblasti kapitulace, jež nás jako Evropu čekají. Francie jako hnací motor Evropské unie vytyčila směr, kterým se celý kontinent vydává. Máme veliké plány. U Číny rozhodně nezůstane. Evropa se nehodlá zatáhnout do žádného konfliktu a plánujeme kapitulace všude po světě. Příští týden jedu kapitulovat do Íránu a týden nato zase do Brazílie. Je potřeba, aby svět naslouchal Evropě a dopřál jí důstojnou kapitulaci,“ prohlásil vítězně Macron po návratu z říše středu.

Zatímco Francie oslavuje svého vzdávajícího se hrdinu, zbytek Evropy tak nadšený není.

„Vypadá to, že zákaz telefonování nestačil. Je potřeba panu Macronovi zakázat cestování. On se úplně utrhl ze řetězů. Jestli něco neuděláme, podá kapitulaci Evropy úplně všem zemím na světě,“ domnívá se Gunar Klein z Evropské komise pro Macrona.

„Tohle je už daleko za pravomocí naší komise, proto řešení podstoupíme Evropské komisi v čele s paní von der Leyenovou. Ta v nejbližších dnech rozhodne, jestli Macron dostane domácí vězení,“ dodal Klein.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jasná polární záře pozorovatelná v Česku.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>