Polární záře nad Českem.

Polární záře nad Českem. Zdroj: Pro Blesk - Jiri Bezchleba, Petr Lukeš - fotograf

Polární záře na Kladensku.
Polární záře na Kladensku.
Polární záře na Kladensku.
Polární záře na Kladensku.
Polární záře na Kladensku.
16
Fotogalerie

Jako na severním pólu. V Česku se dala pozorovat jedinečná polární záře, podívejte se

Během uplynulé noci lidé napříč Českou republikou pozorovali a fotografovali na obloze polární záři. Na řadě míst byl tento vzácný jev výrazný a dobře viditelný i z velkých měst, někde pozorování zhatily mraky. Záře byla nejen červená a zelená, ale měla i odstíny růžové a sahala až do zenitu, komentovala dnes na webu tuto nevšední nebeskou podívanou Česká astronomická společnost. Tento rok je to už podruhé, kdy bylo možné pozorovat polární záři i v Česku.

"V podstatě ještě za soumraku se na obloze objevila i okem z města viditelná polární záře. Jako naschvál bylo skoro všude zataženo, kromě pruhu mezi dvěma vlnami oblačnosti táhnoucím se napříč Čechami od jih k severu. A divadlo, které se na obloze odehrálo, bylo vskutku velkolepé," uvedli astronomové.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli večer na sociálních sítích upozornil, že nad severním obzorem republiky by mohla být vidět polární záře. Zemské magnetické pole bylo totiž narušené kvůli erupcím na Slunci. Lidé pak v následujících hodinách sdíleli fotografie z různých míst Česka, na nichž zajímavý úkaz zachytili.

Sledovat polární záři je nejlepší z místa s otevřeným obzorem na sever, nejlépe na horách či jiných místech, kde je tmavá obloha. Tentokrát ji ale pozorovali i lidé ve městech.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. V Česku to může být zhruba v rozmezí dvou až tří let, letos byla ovšem viditelná už na konci února.

V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, v ČR se objevují nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města. Ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny Jakub Rozehnal dříve poznamenal, že v ČR se polární záře ukazuje jako slabě červená záře, někdy může být i dozelena. "Zda jde opravdu o polární záři se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem, někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři," uvedl.

Video placeholde
Polární záře nad Českem. • Amatérská meteorologická společnost/Dan Neumann