Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Foto Aha! – R. Matějková

Jednání Sněmovny: Alena Schillerová (ANO) a Tomio Okamura (SPD) (16.9.2022)
Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Předseda SPD Tomio Okamura(19.5.2022)
SPD pod vedením Tomia Okamury bude zakládat vlastní politický institut.
Šéf SPD Tomio Okamura odvolil na Základní škole Cesta k úspěchu v Praze
14
Fotogalerie

Okamuru a jeho SPD čeká školení, jak se má hlasovat ve sněmovně. Je to naše Achillova pata, přiznal

Tomio Okamura při nedávném projednávání penzijní novely hlasoval pro to, aby se o ní hlasovalo už ve čtvrtek, což ho posléze rozčílilo, protože skutečně nakonec bylo odhlasováno, že se bude o novele hlasovat už ve čtvrtek.

„Je to lumpárna, tohle. Člověk pro něco hlasuje a ono to vyhraje. My jsme pro tento návrh hlasovali jenom proto, abychom udělali radost hnutí ANO. Nenapadlo nás, že pro budou i vládní strany. Takovouhle podpásovku jsme tedy rozhodně nečekali a ani náhodou s tím nesouhlasíme,“ hřímal Tomio Okamura, když zřejmě poprvé hlasoval pro něco, co prošlo.

„Nejsem v tom sám. Hlasovali i ostatní poslanci za SPD. To hlasování nám moc nejde, budeme to muset řešit,“ připustil Okamura, kterému vedle hlasování ve sněmovně nejdou ani volby. Viz například jeho protestní volba v senátních volbách, kdy do urny hodil znehodnocený volební lístek senátora za TOP 09 a ten hlas byl platný. Okamura se potom vztekal a zuřivě bušil pěstičkami do stolu, ale nebylo mu to nic platné. Měl smůlu.

Podobné excesy jsou u členů SPD na pořadu dne, takže není divu, že předsedovi již došla trpělivost a objednal profesionály.

„Vedeme intenzivní dvoutýdenní kurz. Každý den od rána do večera kromě víkendů. Učíme poslance, jak mají hlasovat. Tedy nejen samotný fyzický akt hlasování, což znamená, že musí zmáčknout čudlík, ale i to všechno kolem. Jako proč hlasovat, na čí příkaz hlasovat a jestli opravdu máme takhle hlasovat. Našim cílem je, aby se poslanec před hlasováním zamyslel.

My víme, že práce v Poslanecké sněmovně je psychicky náročná. Poslanec musí sedět v lavici a mačkat tlačítka. Právě z toho důvodu přistupujeme k výuce poslanců zodpovědně a v mnoha případech i individuálně,“ tvrdí Filip Proucha, lektor, který dostal za úkol naučit za čtrnáct dní poslance SPD, jak se má ve sněmovně hlasovat.

„Poslanci SPD jsou dost unikátní. Tam to bude oříšek, ale já věřím, že to zvládneme. V tom jejich poslaneckém klubu jsou dva tři poslanci, kteří se dokážou orientovat v čase a prostoru. Zbytek jsou spíš takoví řekněme jednodušší poslanci, kteří mají za úkol být ve sněmovně a hlasovat, jak řeknou ti tři, co umí číst. S tímhle je potřeba pracovat a vycházet z toho.

Není nutné klást si vyšší cíle, než je potřeba. V tomto případě bude stačit naučit poslance SPD, co mají kdy zmáčknout. Zvládnout sám jezdit výtahem nebo si dojít na záchod, to je už nadstandard, který navíc od poslanců SPD nikdo neočekává,“ dodal Proucha.

Intenzivní výuka začíná tento týden, takže za čtrnáct dnů budou poslanci SPD včetně Okamury konečně vědět, jak se správně hlasuje.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je odcházení Miloše Zemana

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>