Expremiér Andrej Babiš (ANOú se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (7.10.2022)

Expremiér Andrej Babiš (ANOú se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (7.10.2022) Zdroj: Twitter/Andrej Babiš

Expremiér Andrej Babiš na setkání s Emmanuelem Macronem (10.1.2023)
Expremiér Andrej Babiš (ANOú se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (7.10.2022)
Expremiér Andrej Babiš (ANOú se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (7.10.2022)
Francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěve v Praze s českým premiérem Andrejem Babišem
Obraz je namalovaný směsí kvašových barev a bílku s přidáním olejových temper
9
Fotogalerie

Babiš odjel do Francie vyřešit s Macronem válku na Ukrajině, inflaci a představit se tam jako prezident

Poslanec Andrej Babiš vyhrál u soudu jednodenní zájezd do Francie. Ve výherním balíčku je kromě návštěvy Eiffelovy věže také večeře s francouzským prezidentem Macronem. Andrej Babiš tuto příležitost těsně před volbami více než uvítal. Pojal to jako svou první prezidentskou zahraniční cestu a také se rozhodl, že konečně s Macronem ukončí válku na Ukrajině.

„Odjíždím do Francie jako jedna z posledních nadějí pro Evropu. Pro české občany a pro svět. Neschopný Petr Fiala a jeho vláda nebyli schopní po čas předsednictví v Evropské radě cokoliv zařídit a vyjednat, takže to zase zbylo na mně.

I když teď před volbami je nejvíc práce a já toho mám až nad hlavu, musím se obětovat a jet do Francie zase zachraňovat svět.

Někdo to dělat musí, když je Fiala neschopný. Odjíždím do Francie na pozvání francouzského prezidenta Macrona. Já se takhle kamarádím různě s prezidenty a důležitými lidmi. Voláme si a tak. Macron mi volal před týdnem. Říkal mi, Andreji, ten váš premiér je úplně neschopný, nevím, proč jste si ho zvolili. Ale proč ti volám. Ta válka na Ukrajině, to je nepříjemnost. Přijeď za mnou, vyřešíme to spolu a bude,“ vysvětloval Andrej Babiš těsně před odletem.

„Celý svět na mě spoléhá,“ zamával Andrej Babiš do kamer na letišti a potom už za tónů státní hymny a vypuštění tisíce holubic do vzduchu nastoupil do svého soukromého letadla.

Ve Francii navštívil Eiffelovu věž a potom se opravdu sešel s prezidentem Macronem na večeři. „Bylo to fantastické a hlavně podmětné. S panem prezidentem Macronem jsme si notovali. Oslovoval mě příteli a pořád se mě ptal, jak bych stávající situaci řešil. Nabídl jsem mu několik možností, jak vyřešit válku na Ukrajině. On mi poděkoval, objal mě, a dokonce i chvíli plakal. I já jsem plakal. Bylo to dojemné. Jsem veliký člověk. Jsem všem i sám sobě inspirací,“ zatvářil se Andrej Babiš pyšně, když po večeři s Macronem předstoupil před české novináře.

„Pan Macron slíbil, že v nejlbižší době přijede on za mnou, znovu mě nazval přítelem a potom jsme se rozloučili dlouhým obětím,“ dodal Babiš.

Zatímco Andrej Babiš vyprávěl své dojmy novinářům z holdingu, několika českým novinářům, kteří nejsou z holdingu, povedlo se udělat rozhovor se samotným Macronem.

„To bylo naposled, co jsem dělal charitu. Vyhlásili jsme výzvu pro evropské boháče, že kdo pošle nejvíc peněz na moji charitu, s tím půjdu na večeři. Vyhrál to tenhle Babiš z České republiky. U večeře se mě pořád ptal, jestli si na něho pamatuju, ale já jsem toho člověka snad ani nikdy neviděl. Byl hrozně otravný. Neustále mě nabádal, abych mu říkal příteli. Bylo mi to nepříjemné. Neustále mlel o tom, že bude prezident a že spolu vyřešíme důležité věci. S tímhle člověkem nic řešit nebudu. Zval mě, abych k němu přijel domů, a když jsem to odmítl, tak brečel. Brečel dlouho a nebylo to nic hezkého. Nudle z nosu mu kanula do polévky. Bylo to odporné. Když už byl díky bohu konec, pokusil se mě obejmout. Tomu naštěstí moje ochranka zabránila. Tahle akce se nepovedla,“ uzavřel Macron setkání s Babišem.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Blížící se prezidentské volby jsou však skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>