Princ Heinrich - ilustrační snímek

Princ Heinrich - ilustrační snímek Zdroj: Foto ČTK/AP, Reuters, ara

Razie v Německu. (7.12.2022)
Razie v Německu. (7.12.2022)
Razie v Německu. (7.12.2022)
Razie v Německu. (7.12.2022)
Policisté odvádějí zadrženého v poutech.
12
Fotogalerie

Obnova třetí říše se v Německu nekoná. Žádost nácků na státní převrat byla zamítnuta

Nemilé překvapení čekalo na členy hnutí Říšští občané, kteří v Německu usilovali o státní převrat a nastolení staré dobré třetí říše. Jejich oficiální žádost byla úřadem pro schvalování převratů zamítnuta. Členové se hodlají proti rozhodnutí odvolat.

„Je to nepříjemná věc. Všechny nás to zasáhlo. Zrovna teď před Vánoci,“ posmutněl si vůdce hnutí šlechtic Heinrich XIII. zvaný Reinhard, který v hnutí zastává funkci stínového vůdce.

„Měli jsme všechno nachystáno. Plánovali jsme převrat se vším všudy. Měli jsme domluvené i vojáky, kteří by vnikli na úřad vlády a případně by tam všechny postříleli, pokud by kladli odpor.

V návaznosti na to jsme nachystali vše potřebné na Křišťálovou noc a poctivý říšský pogrom. Německo potřebuje pogrom jako sůl. Teď vešly všechny naše snahy vniveč,“ rozplakal se Heinrich XIII. a nostalgicky si uhajlnul.

„Mělo to být se vším všudy. Měli jsme předjednáno obnovení provozu v Osvětimi, byť pouze částečné. Od nového roku bychom tam sváželi židy, Romy i inteligenci. Nejvíc mě to mrzí hlavně kvůli Birgit, která už od září doma bez nároku na honorář ve svém volném čase šije Davidovy hvězdy,“ narážel Heinrich XIII. na další členku vedení hnutí Birgit Malsackovou-Winkemannovou, bývalou soudkyni a exposlankyni Bundestagu za AFD.

„Ona s tím měla tolik práce a teď ty hvězdy nevyužijeme. Můžeme je prodávat přes e-shop, ale podle mě si to tolik lidí nekoupí, aby to pokrylo alespoň náklady,“ zklamaně kroutil hlavou Heinrich XIII.

„Tolik peněz, co jsme do toho investovali. Kdo nám to vrátí? Měli jsme veliké plány. Na slavnostní zahajlování jsme měli v plánu vzpomínkovou invazi do Polska. Měl to být návrat Německa ke kořenům. Plánovali jsme rovněž na náměstí vánoční rozsvícení sochy Adolfa Hitlera. I hologram Adolfa Hitlera je připraven a bohužel už i zaplacen. A to nepočítám druhý díl Mein Kampf, který jsem osobně sepsal. Kniha je připravena k expedici, aby stihla vánoční trh. Každý Němec tak mohl pod stromečkem najít Mein Kampf 2. Byly by to hezké Vánoce. Takhle bez převratu nevím, jestli si to někdo koupí. Taky náš merch bez převratu nemá smysl. Vánoční svastiky na vánoční stromeček, které prodáváme jen za tři eura za kus, budou bez převratu zcela jistě ležák. Tolik peněz a času, co jsme v tom utopili. My se ale nedáme. Adolf Hitler by se nevzdal. My se odvoláme. Naše žádost o státní převrat splňovala všechny předepsané požadavky. Domnívám se, že žádost byla zamítnuta z politických důvodů,“ je přesvědčen Heinrich XIII.

„Ano, žádost hnutí Říšští občané na státní převrat náš úřad skutečně zamítl. Nebyla splněna některá kritéria. Například bylo uvedeno chybné datum podání žádosti, která musela být podle zákona podaná do konce listopadu. Navíc jako jeden ze zadavatelů byl uveden Vladimir Putin, což nelze. Zadavatelé žádosti o státní převrat musí být němečtí občané. Poškozená strana se již k rozhodnutí úřadu pro schvalování převratů odvolala. Nyní běží měsíční lhůta k posouzení odvolání, kdy má poškozená strana možnost sporné a nejasné údaje v žádosti o převrat napravit,“ vysvětluje Hans Braun z úřadu pro schvalování převratů.

Vypadá to, že ještě není vše ztraceno a třetí říše ještě má naději. Podle Hanse Brauna je však velmi pravděpodobné, že říšští občané ani po odvolání svého cíle nedosáhnou, takže o možném státním převratu bude muset rozhodnout až soud.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je „svoboda slova“ podle eurokomisařky Jourové.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>