Europoslanec SPD Hynek Blaško.

Europoslanec SPD Hynek Blaško. Zdroj: Blesk:Martin Sekanina

Bývalý brigádní generál Hynek Blaško.
Bývalý brigádní generál Hynek Blaško.
Generál Blaško školákům vypráví o tragickém osudu svého syna.
Rodiče Hynek Blaško a Hana Šimánková.
4
Fotogalerie

Kandidát na prezidenta Blaško nesehnal dost podpisů. Jeho voliči se bohužel neumí podepsat

Europoslanec a bývalý člen SPD Hynek Blaško, který spolu s dalšími stovkami lidí kandiduje na prezidenta, se potýká s nepříjemností, se kterou nepočítal. Nesehnal totiž dostatek podpisů ke své kandidatuře, protože většina jeho potenciálních voličů se neumí podepsat.

„Zájem o to, abych byl prezident, je ve společnosti veliký. Mám statisíce podporovatelů a lidé mou kandidaturu vítají. Po celé republice jsem měl rozmístěné podpisové archy a snažil se sbírat podpisy. Bohužel se ukázalo, že mí podporovatelé se neumí podepsat. Je to diskriminace a mělo by se s tím něco dělat,“ rozčiloval se Blaško, který prý osobně celý víkend nedělal nic jiného, než vyřazoval archy, kde mu lidé místo podpisů kreslili sluníčka, domečky nebo křížky.

„Jako bývalý člen SPD jsem si z této strany odnesl i určitý typ voličů, kteří mi věří a kteří za mnou stojí. Bohužel, tento typ voličů není způsobilý k tomu, aby se zvládl podepsat. Jsou to ale voliči jako kdokoliv jiný. To, že jsou pomalejší, nemají tak dokonalé znalosti v oboru psaní, čtení nebo počítání, neznamená, že by byli něco míň než kdokoliv jiný. Je to nespravedlnost a s tímhle by se mělo něco dělat,“ vysvětloval Blaško.

Určitě budu iniciovat návrh vládě, aby neprodleně vyhotovila dodatek k volebnímu zákonu, že pro zvolení do funkce prezidenta musí kandidát nasbírat například otisky prstů nebo nakreslená kolečka. Dělal jsem si průzkum a devadesát procent mých voličů umí nakreslit kolečko. Těm zbylým deseti procentům s nakreslením kolečka pomůže jejich sociální pracovník. Tam vidím cestu ke spravedlivým volbám.

Proč by o budoucnosti země a jejím politickém uspořádání měli rozhodovat jenom lidi, kteří umí psát nebo číst? I negramotné lopaty mají právo na svého voleného zástupce. Tím nechci říct, že tím myslím sebe, ale ano, je to tak. Negramotné lopaty mají právo mít za prezidenta Hynka Blaška,“ nastínil Blaško možné řešení do budoucna.

Bohužel, tyto prezidentské volby už nestihne, což mimo Blaška absolutně nikoho nezajímá. Jeho případní voliči mají adekvátní náhradu v podobě Bašty, kterého do boje o Hrad vyslalo SPD a zajistilo mu k tomu podporu dvaceti poslanců, což bohatě stačí.

Tomio Okamura je starý lišák, který ví, že jeho voliči se neumí podepsat, takže sází pro svého koně na podporu poslanců.

Na druhou stranu člověk nikdy neví, kdy to bude potřeba, a je tedy poměrně jisté, že SPD návrh europoslance o úpravu volebního zákona podpoří. Je totiž možné, že přijde doba, kdy i sám Tomio Okamura bude nakreslená kolečka od svých voličů potřebovat.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Blížící se prezidentské volby jsou ovšem skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>