Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Mimořádný projev premiéra Petra Fialy (ODS) k národu o energiích (18.9.2022)
Premiér Petr Fiala (ODS( a starosta Kyjeva Vitalij Kličko v Praze. (16.9.2022)
Jednání vlády: Petr Fiala a Vít Rakušan. (12.9.2022)
Jednání vlády: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura. (12.9.2022)
Jednání tripartity: Premiér Petr Fiala (ODS) a šéf odborů Josef Středula (13.9.2022)
11
Fotogalerie

Po energiích vláda zastropuje i teplotu v domácnostech. Ustanoví tepelné komisaře, kteří ji budou kontrolovat

Vláda Petra Fialy hnána vůlí lidu, kterému se nelíbí zdražování energií, přichází s dalším plánem, jak energie zpřístupnit všem. Po tom, co zastropovala ceny energií, přichází s dalším revolučním plánem, a tedy zastropovat teplotu v českých domácnostech.

„To, že zastropujeme ceny energií, je samozřejmě hezké. Je to líbivé a lidé tomu tleskají. To je ale samozřejmě jenom první krok, protože ten sám o sobě nic neřeší. Když bude energie zastropovaná, lidé přestanou šetřit a plyn prostě a jednoduše dojde. Z toho důvodu jsme se rozhodli pro druhý krok, a tedy zastropovat teplotu domácností. Tu jsme ustanovili na osmnáct stupňů celsia,“ vysvětloval Petr Fiala.

„My samozřejmě víme, že lidem se do toho moc nechce, a podle hesla důvěřuj, ale prověřuj, budeme vysílat do náhodně vybraných domácností tepelné komisaře. Ti budou chodit k lidem domů a měřit teplotu. Pokud zjistí, že teplota přesáhla osmnáct stupňů celsia, můžou na místě zasáhnout. Ve hře jsou nejen pokuty, ale i bití nebo lámání v kole,“ dodal Petr Fiala.

Zastropování teploty v domácnostech na osmnáct stupňů celsia započne oficiálně od prvního října. Do té doby mají lidé možnost se takzvaně předehřát, tedy vystavit své tělo tak velikému žáru, že u nich vydrží pocit zahřátí i několik týdnů či dokonce měsíců.

Podle plánu budou komisaři každé ráno losovat domácnosti ke kontrole. Toto losování bude samozřejmě neveřejné, aby lidé, ke kterým komise přijde na kontrolu, nestáhli rychle topení a nezačali větrat.

Komisaři budou podle zákona chodit po dvou. Jeden bude mít certifikovaný teploměr a bude měřit teplotu ve všech místnostech v domácnosti. Druhý komisař bude vybaven nestřelnou zbraní. Například pendrekem nebo železnou tyčí, kterou bude za případné prohřešky proti teplotě na místě trestat neposlušné občany. Za každého půl stupně nad zastropovanou teplotu uštědří komisař viníkům jednu ránu do zad.

V případě dětí a nezletilých bude komisař trestat provinilce obuškem Hello Kitty.

„Nelze děti bít běžnou tyčí nebo obuškem. I když si v pokojíčku například topí na trestuhodných dvacet stupňů, nemůžeme je trestat stejně jako dospělé. Z toho důvodu tepelní komisaři v případě trestání dětí sáhnou po jiných metodách, respektive jiných předmětech. Hello Kitty obušků máme dost. Jednáme i o Avengers bičích a pro nejmenší máme nachystán Krtečkův řemdih,“ ubezpečil premiér Fiala, že s dětmi bude zacházeno ze strany tepelných komisařů nadmíru šetrně.

Proti chystanému zastropování teploty domácnosti se zvedla vlna nevole nejen od občanů, ale i od provozovatelů wellness center, kteří tvrdí, že toto zastropování pro ně může být likvidační.

„Ačkoliv se chystané zastropování týká podle všeho jen domácností, všichni tak nějak víme, že to vezmou celoplošně. Nejen veřejná místa, podniky a továrny, ale i hotely a wellness centra. Všude bude zastropovaná teplota na 18 stupňů.

„My provozujeme na kraji města malé saunové centrum. Pokud nám nařídí mít v sauně maximálně osmnáct stupňů, můžeme to jít rovnou zabalit,“ myslí si pan Evžen Vrátil, který se zastropováním teploty nesouhlasí, stejně jako mnozí jiní.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Ruská hra s plynem pro Evropu je ale skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>