Schůze Sněmovny: Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, na snímku předseda ANO Andrej Babiš(1.9.2022)

Schůze Sněmovny: Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, na snímku předseda ANO Andrej Babiš(1.9.2022) Zdroj: Blesk:RENATA MATEJKOVA

Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 2. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 2. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 2. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 2. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 2. 9. 2022
20
Fotogalerie

Vědci se pokusili dešifrovat Babišův projev ve sněmovně. Tohle se už podařilo přeložit a zpracovat

Poslanec Andrej Babiš opustil na chvíli svůj obytný vůz, aby přišel do Sněmovny vyslovit vládě nedůvěru. Při té příležitosti si za řečnickým pultíkem vystřihl dadaistický proslov s revolučním přístupem ke slovosledu, jazykotvorbě a aby opět a znovu dokázal, že v českém jazyce lze vytvořit rozvinutou větu bez sloves a podstatných jmen výhradně založenou na částicích a příslovcích.

Po jeho plamenném projevu, kterému nikdo nerozuměl, zasedal krizový štáb Ústavu pro jazyk český, aby sestavil tým jazykovědců, kterému by se podařilo Babišův projev dešifrovat a zpracovat tak, aby mu rozuměli lidé.

Tým čítající na třicet jazykovědců, lingvistů i překladatelů celou noc nespal, aby se pokusil alespoň část myšlenek Babiše přetavit do obecně uznávaného a hlavně pochopitelného stavu.

My vám přinášíme to, co doposud vědci dešifrovali.

Babiš: „Já vím, že jste, pane premiére, nespěchal na Evropskou radu, kde jsem já byl. Ještě 13. prosince jsme jednali - V4, kterou vy jste rozbili - v Budapešti s Macronem, a 16. prosince jsem byl, a myslel jsem si, že už tam budete spěchat tak, jak já jsem spěchal. 13. prosince 2017 vznikla naše vláda a 14. ráno jsem letěl na místo, které je nejdůležitější pro Českou republiku v rámci Evropy“

Vysvětlení vědců: Andrej Babiš má až nezdravou obsesi ze spěchání. Je netrpělivý. Žije v přesvědčení, že když spěchá on, musí i jiní. V tomto konkrétním bodě řečník vyčítá premiéru, že nespěchal na Evropskou radu, kde se podle vyjádření řečník stále ještě necházel.

Vypadá to, že zatímco byl Fiala už premiérem, Andrej Babiš byl z nějakého důvodu v Evropské radě, kde na Fialu zřejmě čekal, až přijde. On ale nepřicházel a Babiš tam byl zcela sám bez Fialy, což ho znervózňovalo. Navíc tam někdy v té době nejspíš proběhlo zničení V4 Fialou.

Andrej Babiš dále připomíná, ač to s ničím nesouvisí, že hned druhý den, kdy vznikla jeho vláda, odletěl na místo, které je nejdůležitější místo pro Českou republiku. Jestli to bylo Čapí hnízdo. Jaké místo je nejdůležitější pro Českou republiku a kam Andrej Babiš den po vzniku své vlády odletěl, bude podrobeno dalšímu výzkumu.

Babiš: „A vy máte obrovskou výhodu, máte předsednictví. Měl jste obletět celou Evropu! Já bych ji obletěl tím airbusem, každý den alespoň tři premiéři a s každým (bych) mluvil, i o emisních povolenkách, k tomu se dostanu. A místo toho jste řešil Ukrajinu.“

Vysvětlení vědců: Kdyby byl Andrej Babiš premiérem v době předsednictví ČR v radě EU, každý den by airbusem obletěl alespoň (ALESPOŇ) tři premiéry. Nejenom, že by je obletěl, ale i by s nimi mluvil. Pomineme-li skutečnost, že by tímto tempem do týdne všechny premiéry obletěl a další týden by si tedy musel dát druhé kolečko, určitě stojí za zamyšlení, kdo by byl na Babiše zvědavý. Při představě, že jste premiér země a jednou za týden k vám přiletí airbusem Babiš, aby s vámi mluvil a pak by rychle letěl za dalším premiérem, protože ten den musí stihnout obletět minimálně tři, jistě by se to omrzelo a Babiš by měl po čase soudní zákaz přiblížení k většině Evropských premiérů.

Andrej Babiš dále vyčítá Fialovi, že místo toho, aby jako nějaký maniak létal airbusem a navštívil minimálně tři premiéry za den, řešil Ukrajinu.

Babiš: „Takže vy jste převzali předsednictví, které my jsme připravili. Tři roky jsme ho připravovali - máte krásnou zahradu, půjdu se tam podívat jednou v sobotu. Budete mít nový terminál, to je také naše dílo. A provládní média, která vám vyhrála volby - proč pro ně nedokončíte ten projekt, aby měla hezký prostor na otázky, na které jste na začátku ani nechtěli odpovídat? To je také náš projekt“

Vysvětlení vědců: Zde už je patrná na Babišovi únava a zjevně se mu rozutíkaly myšlenky. Je zřejmé, že ještě ten den mu někdo ukazoval fotografie své zahrady. Babišovi se zahrada líbila a chtěl by se tam jít osobně podívat. Nejlépe v sobotu. Z nějakého důvodu tuto svou reakci na fotografii o několik hodin opozdil a vyvstala mu na mysl právě uprostřed projevu. Nedalo se nic dělat a Babiš během projevu zároveň chválí zahradu z fotografie, kterou viděl dříve téhož dne a rovněž potvrdil, že se na zahradu přijde podívat.

V této části projevu Andrej Babiš vysvětluje, že předsednictví v radě EU připravil on. Rovněž také připravil nějaký nový terminál. Těžko říct, jaký, ale bezesporu ho připravil právě Babiš.

Dalším projektem Andreje Babiše je prostor na otázky pro provládní média, která Fialovi vyhrála volby. Andrej Babiš očividně vymyslel projekt „prostor na otázky“ pro média. Geniální.

Babiš: „Pokud byste to myslel s celoevropským řešením vážně, tak byste něco udělal s těmi emisními povolenkami. A vy jste mě stále kritizoval. Ještě v předvolební debatě jste na mě útočil, že co jsem já vlastně udělal, jo? A já se ptám, co jste udělal vy? Já jsem psal tři dopisy, psal jsem tři dopisy, čtyřikrát jsem tam vystoupil, získal jsem Portugalsko, Španělsko na svou stranu i řeckého premiéra“

Vysvětlení vědců: Andrej Babiš zde vyzdvihává své úspěchy na poli korespondence. Tři dopisy napsal. Tři dopisy napsal. Tím se nemůže pochlubit jiný premiér. Co bylo obsahem dopisů nevíme. Jestli Andrej Babiš vedle dopisů posílal i pohledy, to bude podrobeno dalšímu zkoumání. Jistě v této době je, že Andrej Babiš napsal tři dopisy a chtěl se tím pochlubit.

Rovněž čtyřikrát vystoupil. Kde, to není důležité. Hlavně, že vystoupil a získal Portugalsko, Španělsko a řeckého premiéra. Jestli získal i Řecko, to neupřesnil, ale řeckého premiéra máme. To nám stačí.

To je v tuto chvíli všechno, co se vědcům podařilo dešifrovat. Během práce nad textem zemřel jeden lingvista, dva překladatelé a dva stálí pracovníci Ústavu pro jazyk český, kteří se na dešifrování textu podíleli, museli být hospitalizovaní. Jejich stav je vážný, avšak stabilizovaný.

Pokud jazykovědci přežijí a budou i nadále pokračovat na dešifrování textu, samozřejmě vám přineseme jejich výsledky.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Blábolení Andreje Babiše je však již dlouho realitou.

Video placeholde
Projev Andreje Babiše při hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022 • PSP ČR

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>