Ruský prezident Putin na oslavách ke Dni vítězství v Moskvě, (9.05.2022).

Ruský prezident Putin na oslavách ke Dni vítězství v Moskvě, (9.05.2022). Zdroj: Reuters

Vojáci na přehlídce v Moskvě, 9. 5. 2022.
Ruská armáda předvedla několik tanků.
Přehlídka v Moskvě, 9. května 2022.
Přehlídka v Moskvě, 9. května 2022.
Přehlídka v Moskvě, 9. května 2022.
31
Fotogalerie

Leteckou přehlídku v Moskvě na poslední chvíli zrušili. Na obzoru byl zahlédnut ukrajinský traktor

Velkolepá každoroční vojenská přehlídka v Moskvě, která se koná při příležitosti Dne vítězství, přinesla nejedno překvapení. Celý svět očekával, že ve svém projevu vyhlásí Putin minimálně konec světa a povolá do zbraně všechny včetně těhotných žen a mrtvých Rusů. To se však nestalo. Ono se nestalo vlastně skoro vůbec nic.

Putin pronesl několik již klasických konspiračních blábolů a vůbec veřejně nepotupil žádného generála nebo ministra.

Ministr obrany Sergej Šojgu, který se zúčastnil vojenské přehlídky, i když nedávno prodělal třicet osm infarktů a třikrát zemřel, se sice netvářil jako někdo, kdo si to tam užívá, nicméně ze své limuzíny plebsu povinně několikrát zamával a potom už ho řidič odvezl rovnou do gulagu, kde ho ještě ten samý den čeká třicátý devátý infarkt a čtvrtá smrt.

Během projevu, který prezident Putin pronesl v neprůstřelném saku, neprůstřelné kravatě a neprůstřelném obličeji vyztuženém botoxem, mělo původně nad jeho hlavou vzlétnout deset tisíc holubic. To se však nekonalo, neboť holubice byly před pár dny povolány jako zálohy k Donbasu. Místo holubic tak na pozadí proslovu Putina pouze zakvičelo sto prasat.

Po svém proslovu přečetl Putin seznam generálů a jiných vysokých armádních činitelů, kteří se přehlídky nemohli zúčastnit, protože mají střevní problémy anebo jsou mírně nachlazení. Jedná se především o velitele křižníku Moskva, který je mírně nachlazen a mírně střelen pětkrát do srdce, a několik generálů a vysokých představitelů FSB, kteří mají střevní problémy, a proto byli rozptýleni na rozptylové loučce.

O největší rozruch se postarala absence letecké přehlídky, jíž měla Moskva demonstrovat svou leteckou světovou nadvládu.

Proslýchalo se rovněž, že moderní stíhačky proletí nad městem ve formaci znázorňující písmeno „Z“. Lidé na to spoléhali a těšili se na to. Bohužel, žádná letecká přehlídka se nekonala. Oficiální důvod bylo špatné počasí, když lokálně hrozilo dokonce oblačno a mírný vítr, je to pro ruské letecké mašiny smrtící kombinace.

Neoficiálně se však vyrojily spekulace o tom, že byl na obzoru spatřen ukrajinský válečný traktor. Z toho důvodu byly veškeré lety až do odvolání zrušeny a k traktoru bylo vysláno několik pluků, které se pokusí traktor zneškodnit. Do té doby žádné letecké přehlídky nebudou, což lidé dost těžko snášeli.

„Kde jsou letadla ve formaci Z? Slíbili nám formaci Z  Já chci svoje zetko. Kde je zetko? Jak mám bez zetka důvěřovat Putinovi? Je to celé fraška,“ ozývalo se z nespokojeného davu přihlížejících, který se stále více a více hlasitěji dožadoval letadel ve formaci písmena „Z“.

Absence letadel ve formaci písmena Z podkopává důvěru běžných Rusů ve vládu, a pokud se Putinovi nepodaří obnovit letecký provoz a nabídnout lidem formace do písmena Z, bude mít veliký problém.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Velká přehlídka na Rudém náměstí je ale skutečností.

Video placeholde
Přehlídka ke Dni vítězství v Moskvě. (9.5.2022) • Reuters

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>