Očkování proti koronaviru na hlavním nádraží v Praze a fronty (22. 10. 2021)

Očkování proti koronaviru na hlavním nádraží v Praze a fronty (22. 10. 2021) Zdroj: Blesk: Jan Vilímek

Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
Očkování proti koronaviru na hlavním nádraží v Praze a fronty (22. 10. 2021)
I v neděli se před očkovacím centrem na hlavním nádraží v Praze tvořila dlouhá fronta. (22. listopadu 2021)
I v neděli se před očkovacím centrem na hlavním nádraží v Praze tvořila dlouhá fronta. (22. listopadu 2021)
27
Fotogalerie

Letos přinese Ježíšek dárky jen očkovaným, rozhodla vláda. Neočkovaní nedostanou nic

Končící vláda premiéra Andreje Babiše zaznamenala ve své agónii ještě jeden pořádný záškub, než se na dobro odporoučí do zapomnění a někteří třeba i do vězení. Premiér Andrej Babiš, který se dlouhodobě netají tím, že do politiky nechtěl, a proto v ní smrdí už osm let, a taky že jako jedinou možnost pro zvládnutí epidemie covidu vidí očkování, se snaží přinutit neočkované obyvatele k tomu, aby se očkovat nechali.

Poté, co neočkovaným zakázal de facto téměř cokoliv, vytasil se zatím se svým největším trumfem. Na základně jeho podnětu vláda rozhodla, že letos na Vánoce přinese Ježíšek dárky jenom těm očkovaným.

„V pondělí jsme s panem Ježíškem osobně jednali a dohodli se, že v rámci boje proti covidu letos zrušíme neočkovaným Vánoce. Prostě a jednoduše nedostanou dárky a můžou si za to sami. Kdyby se nechali očkovat, Ježíšek by jim dárky přinesl,“ vysvětloval premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Na Štědrý den si prosím všichni připravte Tečky, popřípadě můžete potvrzení o očkování předložit Ježíškovi i v tištěné podobě s QR kódem, který si Ježíšek oskenuje a hotovo,“ nabádal premiér občany.

„Rovněž bude Ježíšek akceptovat i prodělání nemoci a tím pádem i test na protilátky. Ten mějte rovněž na Štědrý večer přichystaný. Zatím ještě nejsou sladěny všechny detaily, ale obecně to bude probíhat tak, že Ježíšek k vám přiletí. Vleze k vám oknem nebo komínem a potom už záleží na vás, jak se zachováte. Jestliže si nepřejete Ježíška vidět, například kvůli dětem, je možné v místnosti se stromečkem nebýt a pouze na viditelném místě zanechat občanské průkazy a potvrzení o očkování či o prodělané nemoci. Na základě toho vám Ježíšek dá pod stromeček dárky. Lidem po první dávce dá ucházející dárky, těm po druhé dávce perfektní dárky a lidem po třetí dávce nechá pod stromečkem strašně bombastické a drahé dárky,“ nastínil Babiš.

Zároveň dodal, že malých dětí se toto opatření netýká, protože ty nemají možnost se nechat očkovat. Platí to tedy pouze pro osoby starší dvanácti let a pro ty, kteří Ježíškovi předloží lékařské potvrzení, že jim ze zdravotních důvodů lékař očkování nedoporučuje.

„Bez komentáře,“ zareagoval Ježíšek na naši smsku, čímž Babišovu verzi nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Jestli tak neočkovaní letos na Vánoce od Ježíška neuvidí ani jeden dárek, na to si asi budeme muset počkat až na Štědrý den, kdy se pravda ukáže.

Jak je vidno, mnozí nechtějí riskovat a i zapřísáhlí antivaxeři začínají polevovat a tu a tam si pro včeličku zajdou.

Pokud ale ani to nebude stačit k dostatečné proočkovanosti, hodlá Andrej Babiš sáhnout ke krajnímu řešení. „Zakážeme neočkovaným pořad Prostřeno a Ulici a taky pivo doma,“ pronesl pološeptem doufaje, že k tak krajnímu řešení nebude muset dojít.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například jsou nová opatření proti šíření covidu-19.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>