Mluvčí Hradu jiří Ovčáček Reflexu: „Jsem trojjediný:  – prezentuji stanoviska pana prezidenta  – hájím stanoviska  pana prezidenta  – a hájím pana prezidenta.“

Mluvčí Hradu jiří Ovčáček Reflexu: „Jsem trojjediný: – prezentuji stanoviska pana prezidenta – hájím stanoviska pana prezidenta – a hájím pana prezidenta.“ Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jiří Ovčáček je ředitelem tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a mluvčím Miloše Zemana.
Jiří Ovčáček se humoru nebojí...
„Lepšolidi“, do kterých se pustil prezident ve vánočním poselství, mohou mít z Ovčáčkovy fotovýstavky v kanceláři radost
Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
10
Fotogalerie

Dokud se pan prezident neuzdraví, převezme jeho agendu Bůh, rozhodl viceprezident Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman, který je aktuálně v neznámém zdravotním stavu hospitalizován v nemocnici a který podle všeho aktuálně není schopen plnit své prezidentské povinnosti, bude dočasně nahrazen Bohem. Na základě výkladu Bible a několika žalmů tak rozhodl viceprezident Jiří Ovčáček.

Ačkoliv by tedy dočasně agendu prezidenta republiky mohl převzít z pozice viceprezidenta Jiří Ovčáček, popřípadě stínový prezident Vratislav Mynář, ani jeden z nich se podle svých slov na tuto funkci necítí.

Byť se šušká, že například Vratislav Mynář prakticky funkci prezidenta již delší čas zastává, na veřejnosti by to nevypadalo dobře. Z toho důvodu se Jiří Ovčáček rozhodl ze své pozice nikým nevoleného státního úředníka převést dočasně pravomoci prezidenta na samotného Boha.

„Bůh je milostiv nám všem. Jako nejvyšší morální autorita i jako stvořitel všeho je přesně tím, kdo nás v časech nejtěžších vyvede z temnot na světlo a dočasně převezme agendu prezidenta republiky,“ hlásal Jiří Ovčáček v kostele, kam přesunul i své pracoviště.

„Nechť Bůh rukou svou spravedlivou sešle blahobyt na ty, jež jeho jméno ctí a pokorní jsou, a ztrestá toho, kdo je od víry odvrácen a skromnosti prost. Povstaňmež s písní na rtech k našemu pánovi směřujíc, pomodlemež se za spasení a uzdravení pana prezidenta a obětujmež kozla, byv úroda pšenice dobrá byla,“ hřímal Ovčáček za kazatelnou, zatímco Vratislav Mynář přinášel svázaného kozla na oltář, aby mohla proběhnout oběť.

Dočasné převedení pravomocí prezidenta České republiky na Boha zaskočilo úplně všechny. Od ústavních právníků přes řadové občany až k politikům.

„Ústava na převedení pravomocí prezidenta republiky na Boha nepamatuje. Je to bezprecedentní případ a já se přiznám, že netuším, jak s tím naložit,“ tvrdí Bohuslav Machuch, specialista na ústavní právo. Řada dalších odborníků na ústavní právo mu dává za pravdu.

Zatímco se ústavní právníci dohadují, zda je možné převést pravomoci prezidenta na Boha, politici jsou s touto skutečností konfrontováni a musí jednat takzvaně tady a teď.

„Mluvčí prezidenta úplně zešílel. Coby vítězi voleb mi navrhuje, abych si sjednal schůzku s Bohem, kde bych ho měl požádat o podporu a jmenování mě premiérem. Prý ale musím počkat, až jak u Boha dopadne Babiš, který dostane první šanci k sestavení vlády. To se tady už všichni zbláznili?“ stěžoval si Petr Fiala, který si brousí zuby na post nového premiéra.

Ten stávající premiér však zkušeně na hru s Bohem naskočil a využil ji ve svůj prospěch.

„Telefonicky jsem hovořil s Bohem, který dočasně převzal agendu prezidenta republiky, a dojednal jsem si s ním na pátek schůzku. Bůh tvrdil, že jako vítězná strana, nikoliv koalice má Ano výsostné právo sestavit vládu. Na podrobnostech se s Bohem domluvím na konci týdne, ale mé pověření o sestavení vlády je jen formalita,“ usmíval se Andrej Babiš, který vycítil šanci setrvat na postu premiéra o něco déle.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že Andrej Babiš fakticky ohlásil začátek prezidentské volební kampaně.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>