S prezidentem v Lánech: Miloš Zeman (sedící) a hradní mluvčí Jiří Ovčáček (11. 4. 2021)

S prezidentem v Lánech: Miloš Zeman (sedící) a hradní mluvčí Jiří Ovčáček (11. 4. 2021) Zdroj: Blesk: Martin Přibyl

Poslední várka Rusů z ambasády odlétá z Prahy. Do Moskvy zamíří i děti, pes a hlodavec
Odlet zbylých pracovníků ruské ambasády z Prahy (31. 5. 2021)
Odlet zbylých pracovníků ruské ambasády z Prahy (31. 5. 2021)
Odlet zbylých pracovníků ruské ambasády z Prahy (31. 5. 2021)
Odlet zbylých pracovníků ruské ambasády z Prahy (31. 5. 2021)
43
Fotogalerie

Zeman omylem odletěl s ruskými diplomaty domů do Ruska. Ovčáček pro něj jede autem, aby ho dovezl zpět

V pondělí odletěla do Ruska zbylá část ruských diplomatů a zaměstnanců ruského velvyslanectví, která byla po vrbětické aféře vyhoštěna. Vedle diplomatů a zaměstnanců ruského velvyslanectví do Ruska odletěl rovněž i český prezident Miloš Zeman, který se nejspíš domníval, že vyhoštění se vztahuje i na něho.

„Mohu potvrdit, že pan prezident nejspíš špatně vyhodnotil situaci a odletěl spolu s ruskými diplomaty do Ruska,“ potvrdil třesoucím se hlasem prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Celá ta aféra kolem Vrbětic pana prezidenta dosti zmátla. Jako správný státník se snaží mít se všemi mocnostmi dobré vztahy a obzvlášť pro Rusko má pan prezident slabost. Když se objevila jedna z asi deseti verzí vrbětického výbuchu, která tvrdí, že v tom mají prsty ruští agenti, ani minutu neváhal, že to je špatná verze. Dost ho mrzelo, že zrovna tato verze byla veřejnosti představena jako ta nejvíce pravděpodobná, ač pan prezident ví minimálně o dalších devíti verzích, co se tehdy stalo včetně toho, že Vrbětice vyhodil do vzduchu nepozorný poštovní doručovatel z Lanškrouna.

Ačkoliv se pan prezident ruské straně za nařčení okamžitě omluvil a nabídl Rusku jako omluvu Karlovy Vary, nepodařilo se mu již vzájemné vztahy dostatečně urovnat. Nedokázal tak zabránit takřka teroristickému činu, kdy česká strana vyhostila ruské diplomaty a pracovníky ruské ambasády. Někde v této fázi pan prezident zřejmě chybně vyhodnotil situaci a myslel si, že je vyhoštěn i on,“ vysvětloval Jiří Ovčáček, jak se mohlo stát, že pan prezident odletěl spolu s dalšími ruskými diplomaty do Moskvy.

„Je to i částečně má vina, že odletěl. Celý víkend byl pan prezident jako na trní a v pondělí se klepal více než normálně. Celé pondělní ráno byl zamlklý a balil si svůj cestovatelský baťůžek. Když jsem mu po snídani dělal „budliky budliky“ na bříško, nebyl tak rozverný jako běžně. Mělo mě napadnout, že není něco v pořádku, obzvlášť když se se mnou odpoledne loučil. Pan prezident se totiž se mnou loučí každý den, než jde spát, a ráno, když se probudí živý, mne nadšeně vítá. Z toho důvodu jsem nepojal žádné podezření, že není něco v pořádku. Budu si dlouho vyčítat, že jsem měl ten den moc práce, takže jsem se mu nevěnoval dostatečně. Teď už je ale pozdě na výčitky. Nyní musím konat. Musím přivést pana prezidenta zpět. Je chudák sám v Moskvě, je vystrašený, zmatený a jistě i hladový a podchlazený. Provizorně jsem mu na dálku zařídil alespoň péči u Červeného kříže, ale je nutné dostat pana prezidenta zpět domů, kde ho máme rádi a stýská se nám po něm,“ ukončil Jiří Ovčáček dojemnou tiskovou konferenci a téměř okamžitě nasedl do svého vozu s nakládací rampou pro pana prezidenta a vyrazil na dlouhou cestu do Ruska dovézt Miloše Zemana zpět.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že Miloš Zeman působí jako ruský agent.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Projev prezidenta Zemana ke kauze Vrbětice • Prima