Sčítání lidu probíhá i online

Sčítání lidu probíhá i online Zdroj: scitani.cz

Online formulář Sčítání lidu 2021 měl v první den svého fungování problémy. (27. března 2021)
Online formulář Sčítání lidu 2021 měl v první den svého fungování problémy. (27. března 2021)
Satirické akce ve vztahu ke sčítání lidu na facebooku.
Online formulář Sčítání lidu 2021 měl v první den svého fungování problémy. (27. března 2021)
Online formulář Sčítání lidu 2021 měl v první den svého fungování problémy. (27. března 2021)
10
Fotogalerie

Česko zasáhlo silné sčítání lidu. Ve skladu hmotných rezerv došly formuláře, Čína poslala nové

Digitalizace státu slaví podobné úspěchy jako boj vlády s koronavirem. Po dechberoucím úspěchu s webem na nákup elektronických dálničních známek, kde si nešlo koupit dálniční známku, a webu na registraci k očkování, kde se nešlo k očkování registrovat, tu máme další úspěch ve formě online formuláře ke sčítání lidu, kde se po zahájení sčítání nešlo půl dne nechat se sečíst.

Podle předběžných údajů to vypadá, že online formulář ke sčítání lidu nebyl primárně určen ke sčítání lidu. Plánovalo se, že lidé využijí sčítací komisaře a s nějakým online formulářem nebudou ztrácet čas.

Bohužel, lidé, kteří měli přijít, tentokrát přišli, zahltili web a tento spadnul.  

„Je to jako s covidem. Něco jako přírodní katastrofa. Na něco takového jsme nemohli být připraveni,“ omlouval premiér Babiš výpadek systému s tím, že na sčítání lidu se nemohli dostatečně připravit, protože s tím nikdo nepočítal. 

„Sčítání lidu je natolik neobvyklé a jeho výskyt v reálném světě je zcela nahodilý. Vůbec nás nenapadlo, že by tento jev mohl přijít i do České republiky,“ nastínil Andrej Babiš, že pravděpodobnost sčítání lidu byla velmi malá, a proto jí vláda nevěnovala pozornost.

„Mohu občany ujistit, že ve státním skladu hmotných rezerv máme formulářů pro sčítání lidu dostatek,“ tvrdil Andrej Babiš ještě v pátek. Ve skutečnosti se ukázalo, že počet formulářů pro sčítání lidu ve státním  skladu hmotných rezerv je velmi malý a vystačí maximálně pro členy kritické infrastruktury a zdravotníky maximálně na dva dny.

„Sčítání lidu naši republiku zasáhlo v takové míře, počty formulářů pro sčítání lidu ve státním skladu hmotných rezerv prostě nestačí. Museli jsme proto požádat Čínu, aby nám prodala nějaké svoje,“ vysvětlil naléhavost situace premiér Andrej Babiš, který v pondělí dopoledne spolu  s celou vládou v pokleku a za vypuštění tisíce bílých holubic vítal nákladní letadlo z Číny plné formulářů na sčítání lidu.

Podle předběžných údajů to vypadá, že čínské formuláře na sčítání lidu nejsou příliš vhodné do evropských podmínek.

„Pokud jste Ujgur nebo Tibeťan, dostavte se v co nejkratším čase do nejbližšího pracovního tábora,“ stojí v jednom z několika políček v sekci „Odčítání obyvatel“, které je připojeno ke konci klasického formuláře na sčítání lidu.

A takových pro našince „zvláštností“ je v čínském formuláři povícero.

„Je to závod s časem. Pokud lidé ve formuláři narazí na něco nezvyklého, prostě to přeskočí. Důležité je, abychom ty základní informace o obyvatelích měli,“ vysvětluje premiér Andrej Babiš a apeluje na lidi, aby při vyplňování formulářů ke sčítání lidu dbali pokynů vlády. Jestli té jeho nebo čínské, to už neuvedl.  

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že povinné sčítání lidu je zatím jedno velké fiasko.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>