Deník z budoucnosti

Deník z budoucnosti Zdroj: TMBK

Nouzový stav už bude napořád a bude zanesen do Ústavy. Vláda potom už bude jen žádat o krátkodobý běžný stav

Premiér Andrej Babiš a jeho vláda covid borců a covid borek bude opět žádat o prodloužení nouzového stavu. Vzhledem k tomu, že v nouzovém stavu žijeme již skoro celý rok, bude toto žádání o prodloužení nouzového stavu poslední. Chystá se totiž zavedení nouzového stavu napořád.

„Je to děsně zdlouhavé, pracné a svým způsobem i ponižující, neustále žádat poslance, aby nám dovolili prodloužení nouzového stavu. Z toho důvodu jsme se rozhodli, tedy spíš já jsem se rozhodl, že nouzový stav prodloužíme na neurčito. Prostě a jednoduše budeme žít v nouzovém stavu napořád. Tím odpadnou právě ty nepříjemné záležitosti jako vyjednávání s opozicí, zasílání jim podkladů a tak dále,“ nastínil premiér Andrej Babiš, jak to bude.

„Ukázalo se, že nouzový stav je velmi dobrý služebníček pro řízení státu. Nejsme zdrženi administrativou, nemusíme se řídit zákony a to všechno nám usnadňuje řízení státu. Já ten stát neřídím pro sebe. Já ho řídím pro lidi. Oni sají z mých příslovečných prsou mléko hojnosti a prosperity. Já beru každého jednoho občana jako své dítě, o které je třeba se postarat.  Pokud zlobí, tak ho pošlu na Krym, ale když je poslušné a dělá, co mu řeknu, bude se mít dobře. 

Je velmi frustrující, když řídím stát ve prospěch občanů a jsem neustále zdržován zákony, administrativou, opozicí a podobně. V nouzovém stavu toto všechno odpadá a já můžu vládnout rychle a efektivně. Nouzový stav musíme ještě nechat zanést do Ústavy jakožto stav permanentní a potom máme vyhráno nejen v boji s coronavirem,“ tetelil se Babiš blahem. 

„Nejsem samozřejmě žádný diktátor, který by si v současné situaci liboval. To ne. Nouzový stav zní v uších občanů negativně. Název nouzový stav u lidí vzbuzuje dojem, že je něco špatně. Právě proto změníme název nouzového stavu. Bude se mu říkat Hezký stav. Samozřejmě, bude úplně stejný jako stav nouzový se všemi náležitostmi, avšak názvosloví se změní. 

Česká republika tak bude v permanentním Hezkém stavu. Rád bych občany ubezpečil, že o běžný stav nepřijdou. Na běžný stav si možná někteří pamětníci pamatují. To byl stav, kdy nebyl covid a vláda se musela řídit běžnými zákony. 

Pokud bude situace dobrá, ekonomika stabilizovaná, nemocnice prázdné a dotace pro Agrofert vyčerpány do posledního halíře, bude možné krátkodobě vyhlásit běžný stav. Na tom se ale bude muset shodnout celá vláda a musí  to posvětit i Poslanecká sněmovna,“ uzavřel  téma premiér Andrej Babiš.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že vláda se chystá požádat o další prodloužení nouzového stavu.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>