Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví Jana Blatného. Zdroj: reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Blatný odvolal Miloše Zemana. Je nám k ničemu a akorát věci zhoršuje, vysvětlil

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pondělí dopoledne odvolal prezidenta České republiky Miloše Zemana. Stalo se tak po vzájemné výměně názorů a bezprostředně poté, co je podle průzkumů prezident Miloš Zeman k ničemu a akorát věci zhoršuje. 

„Pan prezident opakovaně dokazuje, že není kompetentní vykonávat svou funkci. Z epidemiologického pohledu byl spíše ke škodě. Umím si představit ve funkci prezidenta někoho, kdo bude neustále lidi uklidňovat a nabádat, aby dbali vládních nařízení, nestýkali se a podobně. To jsem u Miloše Zemana moc neviděl. Kromě toho, že byl jeho kancléř na fotbalovém utkání, se nijak extra v covidové epidemii neangažoval. Jeho až chorobná posedlost ruským Sputnikem rovněž nikomu neprospěje a akorát to dělá zlou krev,“ míní ministr Blatný.

Odvolání Miloše Zemana z funkce by teoreticky mohl ještě zvrátit premiér Andrej Babiš. Ten se však k tomu moc nemá.

„Já nemám čas řešit prezidenta. Já musím řídit úplně všechno. Musím ve dvě ráno posílat esemesky podřízeným, měnit nařízení z minuty na minutu, vytvářet chaos a do všeho se montovat, i když ničemu nerozumím. Teď zrovna musím vybrat barvu na ministerstvo zemědělství, kde se budou malovat kanceláře. To všechno musím udělat sám, protože jsem se obklopil kreténama, co jsou úplně k hovnu. Jednoho dne, jednoho dne mi jebne a bude. Teď ještě ty zmanipulovaný předvolební průzkumy, kde mě předběhli Piráti a starostové. To je strašný. Všechno, všechno musím řešit já. Aby toho nebylo málo, tak Prchal mě zase posílá někam do lesa fotit se s mývalem, nebo co. Minule když jsem se fotil v lese, tak mě pokousala veverka a pak mi museli píchat do břicha injekce. Myslíte, že mám čas řešit prezidenta? Nemám. Tak mě neotravujte a dejte mi pokoj,“ rozčiloval se Andrej Babiš, který prý neví, kde mu hlava stojí, a odvolání prezidenta rozhodně řešit nehodlá. 

Podle ústavních právníků je odvolání prezidenta ministrem zdravotnictví značně nezvyklé a za normálních okolností rovněž nemožné. Nicméně Miloš Zeman ústavu natolik zohýbal, že nyní je možné prakticky cokoliv. Jeho odvolání minstrem zdravotnictví tak je zcela legitimní.  

„Pan prezident je velmi smutný. Zamknul se na Hradě v komůrce a odmítá vyjít ven. Pana prezidenta z Hradu jen tak nedostaneme. Mně osobně to je velmi líto a musím říci, že pan Blatný mě zklamal. Jako člověk. Jako ministr. Neumíte si představit, jak bylo obtížné panu prezidentovi říci, že je konec. Co s námi teď bude,“ rozplakal se Jiří Ovčáček na tiskové konferenci. Nikoho to však nedojalo. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že je to sice Miloš Zeman, kdo žádá odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného. Ale zároveň je také tím, kdo by si odvolání ze své pozice, pokud by to bylo možné, zašloužil nejvíce.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>