Odborář Bohumír Dufek s vicepremiérkou a ministryní financí Alenou Schillerovou

Odborář Bohumír Dufek s vicepremiérkou a ministryní financí Alenou Schillerovou Zdroj: ČTK / Roman Vondrouš

Bohumír Dufek
Josef Středula, Bohuslav Sobotka a Bohumír Dufek
Epicentrum o nemocenské: Bohumír Dufek (8. 7. 2019)
Bohumír Dufek
Dufek se svými luxusními hodinkami rád chlubí.
9
Fotogalerie

Odborářů je moc, vláda polovinu zruší. Odborář Dufek se musí přeškolit na dělnickou profesi

V této složité době, kdy je třeba obracet každou korunu přistupuje vláda ke škrtům, které mají za úkol ušetřit.

Mezi výdaje, které vláda chystá jsou rovněž státní odborové svazy, kde je podle premiéra Andreje Babiše poměrně značný prostor pro zúžení pracovní síly, což by vedlo k ušetření nemalých prostředků, které by mohly být alokovány jinam.

„Nechci to nějak přeceňovat, jelikož se nejedná o závratné sumy, ale jak se říká, korunka ke korunce. Po zběžném auditu jsme zjistili, že odborové svazy disponují zbytečným přetlakem odborářů, bez kterých by se obešly.  Navíc podle průzkumu se zjistilo, že odboráře nemají lidi příliš v lásce,  proto není potřeba tento segment nějak závratně dotovat,“ vyjádřil se premiér Andrej Babiš na adresu odborový předáků.

Ačkoliv vláda nemá příliš pravomocí zasáhnout do odborových svazů v neveřejném sektoru, kam vydala pouze doporučení k zeštíhlování, státní podniky a jejich odborové svazy si už takzvaně pohlídá. 

Jenom v pondělí zrušila vláda na polovinu všech odborářských pozic. Jedním z odborářů, kteří tak ze dne na den přišel o práci je odborář Bohumír Dufek, který shodou okolností tvrdil, že hospod je moc a vůbec by neuškodilo, kdyby polovina z nich zkrachovala. Rovněž nastínil, že zkrachovalí živnostníci by se měli přeškolit na dělnickou profesi. 

Teď je to však sám Dufek, kterého čeká přeškolování na dělnickou profesi, což již nenese tak statečně, jako v případě jeho návrhu zkrachovalým živnostníkům.  

„Je to bordel tohle. Co bordel, skandál. Já, vážený a zkušený odborový předák se teď přeučuju na manuální práci. Kde je spravedlnost? Jak si vláda může dovolit zrušit polovinu odborových pozic? Co si bez nás stát počne? Odboráři nejsou jako zbytečné hospody, cestovky nebo hotely. My jsme třeba. Bez nás se lidé neobejdou. Zatímco by bylo potřeba více odborářů, oni polovinu z nich propustí. To je Kocourkov tohle,“ lkal odborář Dušek, který již druhým dnem dochází do podniku Alton v Praze, kde se přeškoluje na montéra šroubků a matiček.

„Naštěstí jsem velmi zručný a učenlivý, takže mi přeškolování jde jako po másle,“ snažil se Dušek najít ve svém pohnutém osudu střípek pozitivního přístupu. 

„Je to děsnej lempl. Za dvacet let, kdy dělám mistra v dílně jsem nic podobnýho neviděl. Ten člověk se pořezal o knoflík na montérkách ještě v šatně před dílnou. Má za úkol na plechový profil našroubovat po obvodu deset šroubků a matiček. Běžný pracovník to zvládne za půl minuty. Nový pracovník to zvládne do dvou minut. Dufek to dělal půl hodiny, pořád si na něco stěžoval, několikrát se rozbrečel a nakonec nám tu v dílně zakládal odbory. Když jsem ho okřiknul, ať jde s těma odborama do prdele a radši maká, znova se rozbrečel a pak si hodinu a půl dělal v kuchyňce kafe a na práci nesáhnul. Jestli se tohle netáhlo hodlá do budoucna živit rukama, tak umře hlady,“ postěžoval si Jindřich Vlasák, mistr dílny firmy Alton, kde je aktuálně odborář Dufek na neplaceném přeškolení. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je například to, že česká vláda je jeden velký zmatek.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>