On-line supermarket Rohlik.cz rozváží tašky s objednanými potravinami ze skladu v Praze.

On-line supermarket Rohlik.cz rozváží tašky s objednanými potravinami ze skladu v Praze. Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Ruml Miloš

Udělování státníh vyznamenání v minulých letech.
Udělování státníh vyznamenání v minulých letech.
Udělování státníh vyznamenání v minulých letech.
Udělování státníh vyznamenání v minulých letech.
Udělování státníh vyznamenání v minulých letech: Andrej Babiš s manželkou Monikou a šéf Sněmovny Radek Vondráček se svou ženou Vladimírou ve Vladislavském sále během státních vyznamenání 2019
26
Fotogalerie

Státní vyznamenání se budou 28. října rozvážet. Výdejní okýnko nám zakázali, vysvětluje Mynář

Ačkoliv byl ceremoniál, který měl proběhnout 28. října a kde měl Miloš  Zeman rozdávat vyznamenání,  zrušen,  neznamená to,  že vybrané  osobnosti a přátelé Miloše  Zemana o své metály přijdou.

„Situace je taková, že jsme se rozhodli ceremoniál odložit na příští rok, kdy proběhnou dva ceremoniály. Letos se to prostě a jednoduše nehodí. Jsme v tom všichni spolu, takže abychom nepůsobili nepatřičně a zbytečně neprovokovali veřejnost, letošní ceremoniál jsme odpískali. Ve Španělské sále si tak akorát oslavím narozeniny a do Vánoc zde proběhne pár zabíjaček pro nejbližší přátele. Udílení státních vyznamenání ani případná recepce se zde konat nebudou,“ ubezpečil veřejnost kancléř Vratislav Mynář.

„Ale co s těmi, kteří měli dostat vyznamenání? Pan prezident trval na tom, že je letos udílet chce a když si pan prezident něco vezme do hlavy, těžko se mu to vymlouvá. 

Pěstičkami mlátil do pohovky a na truc nám málo jedl a kouřil. Nakonec jsme pro blaho prezidenta i České republiky rozhodli, že ceremoniál sice nebude, ale vyznamenání předáno bude.

Původně jsme zvažovali o výdejním okénku,  kam by ti, kdož mají vyznamenání obdržet dorazili autem, stáhli okénko,  Miloš Zeman by se v roušce nahnul a metál připnul dotyčné osobě na oblečení. 

Tuto možnost nám ale zakázali. Nikoliv však hygiena. Zakázal nám to Ústav dohledu nad seniory, který tvrdí, že nemůžeme nechat Miloše Zemana naklánět se z výdejního okénka, neboť by vypadnul a zlomil si krček. Podle všeho je pan prezident velmi křehký a při špatné manipulaci se může zranit. 

Samozřejmě, že jsme kontrovali tím, že pana prezidenta přiděláme gumicuky, aby setrval ve svém okénku a nikam nám nevypadával, nicméně Ústav dohledu nad seniory si trval na svém. Namítal, že i přes zaaretování prezidenta se může kdykoliv sám odaretovat, okénkem vylézt a zaběhnout se. Sice jsme kontrovali tím, že pan prezident se pohybuje výhradně v náručí své ochranky, takže zaběhnutí nepřipadá v úvahu, avšak  Ústav dohledu nad seniory se s námi o tom nechtěl bavit a výdejní okénko nám zakázala,“ posmutněl Vratislav Mynář.

„Nicméně ze zoufalé situace se nám podařilo vybruslit poměrně elegantně. Domluvili jsme se s rozvážkovou firmou, že 28. října bude státní vyznamenání vozit lidem přímo domů. Je to samozřejmě podmíněno nákupem v minimálně hodnotě 500 korun,  nicméně je to za současné situace asi  nejelegantnější řešení. Vyznamenání bude rozvážet instruovaný kurýr, který nejprve vyznamenanému předá nákup, načež pustí na mobilu státní hymnu, na improvizovaný stoleček položí fotografii Miloše Zemana a následně dotyčnému státní vyznamenání předá. Nebude to sice ideální, ale důstojností si to nezadá s jakýmkoliv jiným vystoupením  Miloše Zemana,“ uzavřel Vratislav Mynář na tiskové konferenci téma Státních vyznamenání.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že během uplynulých týdnů není den, kdy by nás nešokoval nějaký skandál spojený s koronavirem. 

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>